Josip Broz Tito
Foto: Profimedia/Foto: profimedija

Josip Broz Tito, doživotni predsednik SFRJ i Saveza komunista, vrhovni komandant oružanih snaga zemlje, čelnik Pokreta nesvrstanih, preminuo je 4. maja 1980. u Ljubljani. Njegove poslednje reči otkrivene su javnosti tek 36 godina kasnije.

Ove reči javnosti je otkrio doktor Milomir Stanković, koji je u to vreme bio smešten na dužnost dežurnog lekara pored Titove postelje. Imao je zadatak da zapisuje dijagnoze, prognoze lekara i terapije koje je predsednik uzimao. Bio je jedan od poslednjih svedoka koji su bili uz Tita u njegovim poslednjim danima, prenosi Mondo.

O događajima kojima je svedočio prvi put je progovorio u knjizi “Tito između života i smrti” objavljenoj tek 2016. godine. Preminuo je tri godine kasnije. Poslednje reči Josipa Broza Tita čuo je jer je sedeo pored njegovog kreveta. “Kad je video da je sve propalo njegove poslednje reči su bile: “Šta sve ovo treba da znači!” E sad, da li se to odnosilo na neke odluke koje je donosio ili na lekare koji su mu obećavali da će terapija uspeti, ne znam... Sredinom februara 1980. Tito već nije mogao da govori i do kraja života je bio u veštačkoj komi", kazao je ranije Stanković za RTS.

Ravna linija se pojavila 4. maja u 15.05. Sledećeg dana, 5. maja, Plavim vozom iz Ljubljane u Beograd je, u poslepodnevnim časovima, stigao kovčeg sa posmrtnim ostacima Josipa Broza. Tog i narednih dana, građani su u mimohodu odavali počast jugoslovenskom šefu države prolazeći pored njegovog kovčega u sali Skupštine Jugoslavije.

Tito je sahranjen 8. maja u Kući cveća na Dedinju. Sahrani je prisustvovalo više od 200 istaknutih ličnosti iz celog sveta, a na poslednji počinak doživotnog predsednika Jugoslavije ispratile su i stotine hiljada građana.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading