Kolinda Grabar Kitarović
AP/Amel Emrić
Kolinda Grabar Kitarović

AP/Amel Emrić

Kolinda Grabar Kitarović, Foto: AP/Amel Emrić

Zagrebački portal “Indeks” prenosi da je Hrvatska zahvaljujući izjavi Kolinde Grabar Kitarović u Argentini “svrstana u društvo zemalja u kojima se rehabilituju nacistički zločinci”. 

Podsećamo, hrvatska predsednica se tada Argentini zahvalila za to što je primila hrvatske državljane posle Drugog svetskog rata, a reč je o ustašama i nacistima koji su preko “pacovskih ruta” spas našli u Južnoj Americi.

“Indeks” navodi da se Kitarovićeva još nije oglasila, ali da “uopšte nije teško zaključiti zbog čega su je svrsteli u one bliske ekstremnoj desnici”.

“Kolinda je još u predizbornoj kampanji redovno hodočastila u ‘braniteljski’ šator u Savskoj ulici, čija je jedina svrha bila rušenje njenih političkih protivnika Zorana Milanovića i Ive Josipovića. U šatoru se Kolinda ukazala i u izbornoj noći, nakon što je postalo jasno da će postati nova predsednica. Ne treba posebno ni napominjati da su glavnu reč među šatorašima vodili ekstremni desničari”, navode oni.

“Svoju sklonost ekstremnoj desnici Kolinda je pokazala i pozivanjem neonaciste Velimira Bujanca kao VIP gosta na svoju svečanu inauguraciju. Uz to, Kolinda je kod Bujanca gostovala u emisiji u kojoj se redovno može čuti mržnja prema manjinama. Na inauguraciju je pozvala i Tomislava Merčepa, još jednog ekstremnog desničara koji je osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima”, dodaje “Indeks”.

Osim toga, oni su istakli i da se Kitarovićeva “proslavila i urnebesnom izjavom prema kojoj je ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ zapravo stari hrvatski pozdrav, što je teza koju u javnost plasiraju upravo ekstremni desničari”.

Na kraju teksta zagrebačkog portala nalazi se anketa na pitanje “Da li je Kolinda stvarno ekstremna desničarka?”, a odgovori građana pokazuju da i oni misle da jeste.

Odgovor “Da, njene reči i dela to jasno pokazuju” ima 49% glasova, “Ne, Kolinda se jednostavno ulizuje ekstremistima” izabralo je 43%, dok je stav da Kitarovićeva nije ekstremna desničarka izabralo samo devet odsto onih koji su glasali.