Više ga vole na istoku:  Aleksandar Vulin
Petar Marković
Više ga vole na istoku:  Aleksandar Vulin
Više ga vole na istoku: Aleksandar Vulin, Foto: Petar Marković


Kako „Alo!“ saznaje, pre nekoliko dana sastale su se diplomate pojedinih od tih zemalja, a najviše se govorilo o ministru rada Aleksandru Vulinu, koji bi, prema kuloarskim nagađanjima, mogao biti unapređen i dobiti jedno od važnijih ministarstava u budućem kabinetu koji će, po svoj prilici, ponovo sastavljati Aleksandar Vučić.


- Zapad u principu nema ništa protiv vanrednih izbora, ali isto tako ima spisak želja koga bi želeo, a koga ne bi želeo da vidi u novoj vladi. Zato je na sastanku visokih diplomata ovih zemalja najviše vremena potrošeno na nagađanja da bi upravo Aleksandar Vulin mogao dobiti mnogo značajniju poziciju u novoj vladi - tvrdi dobro obavešteni izvor „Alo!“.


Prema našem izvoru, u diplomatskim krugovima nije zaboravljena oštra Vulinova retorika u prepucavanjima sa susednom Hrvatskom u poslednjih godinu dana, kao ni njegova funkcija Direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju, kada je više puta mimo odluke kosovskih organa ulazio na teritoriju KiM.


- Diplomate zadužene za Balkan ne zabrinjavaju toliko Vulinovi stavovi sve dok se on nalazi na čelu jednog od ministarstava koje nema prevelik upliv u međudržavne odnose, kao što je slučaj s Ministarsvom rada. Međutim, ukoliko bi ovaj srpski ministar napredovao toliko da bi preuzeo neko od važnijih ministarstava, oni strahuju da bi njegovi oštri stavovi mogli loše uticati na odnose u regionu, a pre svega s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i administracijom u Prištini - tvrdi izvor „Alo!“.


Prema našim informacijama, na ovom sastanku se nije govorilo samo o Vulinu, već i o drugim ministrima i pojedinim rešenjima u diplomatiji, a izvor koji je korišćen uglavnom su bili tekstovi objavljeni u srpskoj štampi u proteklih nekoliko meseci.

 

Naljutio Hrvate zbog Stepinca

Jedna od izjava ministra Vulina, koja je izazvala lavinu negativnih komentara u Hrvatskoj, bila je ona kada je na obeležavanju godišnjice od zločina ustaškog režima u logoru Jadovno rekao da je Alojzije Stepinac bio ustaški vikar. - Ako je nebo dovoljno veliko i za vikara ustaške vojske i za 14.000 poklane dece u Jasenovcu, šta da im kažem kakvo ih nebo čeka? Šta da im kažem? Kuda su se oni zaputili? Mir živima treba, nemojte mrtve da mirite jer ne mogu se pomiriti dželati i žrtve, ne može isti venac u Blajburg i Jasenovac - rekao je Vulin.

Komentari (1)

gaga vuk

26.08.2015 20:16

A mi svi naivni , pa sada ce lepo Vucic da podvikne kako njemu nece komandovati niko iz stranih ambasada te da je on izuzetno samostalan jer je to najbolje za Srbiju i TACKA.Nema vise pitanja.