Vladimir Lučić direktor Telekoma
Foto: Alo/Foto: ALO/Marko Metlaš

 

Povod: sve veći pritisci vlade Aljbina Kurtija na MTS, ćerku-firmu Telekoma na Kosovu i Metohiji, koja tamo radi u skladu sa Briselskim sporazumom i lokalnim propisima i čije usluge koristi više od 30.000 pre svega srpskih domaćinstava. 

- Bio sam u Stejt departmentu kako bismo se što bolje pripremili za posetu Prištini u ponedeljak, 29. januara, a onda i 5. februara, jer je bilo nemoguće sve sastanke sa međunarodnim predstavnicima organizovati u jednom danu. Tom prilikom ćemo predstaviti čvrste argumente koji ukazuju na ponašanje Kurtijeve administracije prema MTS-u, od neuspelog pokušaja zabrane kompanije, preko aktuelnih osporavanja akvizicija i drakonske novčane kazne, do kontinuiranih pokušaja zastrašivanja naših radnika. Tražimo da Kurtijeva administracija prestane da maltretira MTS i da ponište odluke koje su doneli kršenjem Briselskog sporazuma i čak sopstvenih zakona. Ovo je veliki test za međunarodnu zajednicu - izjavio je danas Vladimir Lučić za TV Prva.

Lučić je istakao da vlasti u Prištini žele da izbace Telekom Srbija sa Kosova, prvo su to pokušali u avgustu prošle godine odlukom o zabrani firme, od čega su morali da odustanu, a onda je u decembru tamošnja “komisija za zaštitu konkurencije” rešila da ospori akvizicije malih srpskih operatera koje je MTS izvršio još 2019-2021. godine.

- Kada nisu uspeli da nas zabrane, sada idu na plan B, da nam po svaku cenu otežaju poslovanje i da maksimalno zaustave širenje i razvoj Telekoma na KiM. I tu ne biraju sredstva, pa žele da nam uzmu operatere koje smo akvizirali, a za to se pozivaju na propise koje su naknadno doneli. Dakle, bave se retroaktivnom primenom zakona, što je suprotno svim evropskim normama i principima vladavine prava. Takođe, direktor njihove nadležne agencije već pet meseci unazad je u medijima govorio kakva će biti odluka protiv MTS, što je posebno skandalozno. Ako se Kurtijevoj administraciji dozvoli da krši sporazume koje su potpisali i zakone koje su imali na snazi, ako im se dozvoli retroaktivna primena propisa i da se sve kompanije ne tretiraju ravnopravno, kakva se onda poruka šalje o situaciji na Kosovu. To će biti jedan od važnih argumenata koje ću izneti predstavnicima međunarodne zajednice u Prištini - objasnio je Vladimir Lučić.

Prvi čovek Telekoma, koji je ujedno najveća srpska kompanija u Pokrajini sa oko 250 zaposlenih, kaže da je zastrašivanje radnika MTS nešto nedopustivo, sa čime Kurti mora da prestane, i to će najeksplicitnije tražiti na zakazanim sastancima. 

- U slučaju pokušaja gašenja MTS imali smo veliku podršku SAD, odnosno njihovih ambasada u Prištini i Beogradu, kao i specijalnog izvestioca EU Miroslava Lajčaka. Tada je prištinskim vlastima poručeno da treba da nas ostave na miru, da nas puste da normalno radimo, kao što i jesmo od 2013. pa do prošle godine, da ne smeju da krše Briselski sporazum i da nas guše kršeći sopstvene zakone. Zabrana je sprečena, ali su maltretiranja, nažalost, nastavljena. Očekujem podršku SAD i EU i ovog puta, optimista sam, a mi ćemo se svom snagom boriti - istakao je Lučić.

Telekom Srbija, međutim, neće stati na “gašenju požara” i rešavanju kriza. Napadi na kompaniju povod su da se aktivira još jedna neispunjena obaveza Prištine.

- Nećemo se zaustaviti samo na odbrani. Sada tražimo punu primenu Briselskog sporazuma, koji obavezuje Prištinu da raspiše tender za trećeg mobilnog operatera na KiM, a oni to već deset godina ne rade, jer znaju da bi se Telekom Srbija prijavio i, kvalitetom svojih usluga i ponude, pobedio. Zato i hoće da nas zaustave i uklone sa Kosova. Čak su nedavno “ispod žita” dali postojećim operaterima neke dozvole za 5G mrežu, samo da se ne bi pokrenulo pitanje treće licence. Ali, neće im uspeti, pobedićemo. Kao što smo ubedljivo najveći i najuspešniji operater u celom regionu bivše Jugoslavije bićemo lider i na tržištu Kosova - poručio je Vladimir Lučić.

 

Na Telekom udaraju i Kurti i Junajted Grupa

 

Dok se Telekom Srbija na Kosovu brani od Kurtijevih napada, u Beogradu ne prestaje kampanja koju preko svojih medija vodi konkurentska Junajted Grupa.

Na pitanje TV Prva o tome, Vladimir Lučić je odgovorio da napadi Junajted Grupe traju kontinuirano već šestu godinu, da je samo u 2023. u medijima u njihovom vlasništvu bilo više od 1.300 negativnih objava protiv Telekoma, ali da su, kao i u slučaju Kurtija, svi argumenti na strani kompanije koju predvodi.

- Prave aferu oko najnormalnijeg poslovnog poteza Telekoma kao što je prodaja antenskih stubova, a kada su oni sami to pola godine pre nas uradili njihova generalna direktorka je govorila o vrhunskom poslu u skladu sa evropskom praksom. Onda kažu “ne može Telekom da se ponaša kao da je privatna kompanija”. A svoje antenske stubove pre nas su prodali najuspešniji evropski operateri poput Dojče Telekoma, španske Telefonike i švedske Telije, kojima je takođe država suvlasnik. Ponavlja se situacija oko usvajanja medijskih zakona, žele da sve ono što je njima dozvoljeno nama bude zabranjeno i ponovo obmanjuju javnost iznoseći dezinformacije o evropskoj praksi i standardima - izjavio je Lučić.

Ukazao je i na još jednu zanimljivu činjenicu.

- Sada su krenuli da napadaju Telekom i da nam drže poslovne lekcije u danu kada su se zadužili za 1,25 milijardi evra, kako bi izdali korporativne obveznice morali su da dodatno založe svoje firme za tu ogromnu sumu. A mi od najuglednijih svetskih institucija dobijamo finansiranje bez traženja ikakvih garancija. U prošloj godini, koja je bila globalno finansijski izuzetno teška, partneri Telekoma postali su Bank of Amerika, Dojče banka, Svetska banka i EBRD, a u 2024. dogovaramo saradnju sa američkom državnom Eksim bankom. Poverenje koje nam ukazuju najuglednije svetske adrese odlična je potvrda uspeha Telekoma, naše transparentnosti upravljanja i našeg biznis plana i ko je pobednik komercijalne bitke - zaključio je Vladimir Lučić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading