dinari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako su građani Srbije u periodu od 2010. do 2012, na konto pomoći države, dobili po 5 akcija NIS-a, svima njima sleduje oko 608 dinara od ove isplate.

7.600 dinara od dividende, oko 5.000 u besplatnim akcijama

Sa ovom dividendom, građani koji su od 2010. godine dobili besplatne akcije od države na računu imaju oko 7.000 dinara samo od dividendi, a ako računamo i vrednost besplatnih akcija na berzi i novac koji smo isprava dobili od Akcionarskog fonda ta cifra se penje na oko 14.000 dinara.

Imajući, međutim, u vidu da je prošlo više od 12 godina od momenta kada su gotovo svi punoletni građani dobili besplatne akcije od države, danas se akcija mnogi samo sećaju - bez detalja o tome da li su ih prodali, jesu li podizali novac od dividende, koliko bi danas mogli da imaju novca na računu i na kraju, u kojoj banci sve to mogu i da provere.

Za najveći broj građana, prava adresa za gotovo sva pitanja je Pošta. U ovoj banci možete da proverite da li, i koliko imate besplatnih akcija. Ovde možete da proverite i koliko one vrede. U Pošti možete i da prodate akcije, a sve što je potrebno jeste da tražite njihovu prodaju. Jedini potreban dokument jeste lična karta.

Koliko sada vrede besplatne akcije?

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu možete da imate nešto oko 11.500 dinara. Podsetimo, građani su od 2010. godine dobili 31 akciju Telekoma Srbija, 5 akcija NIS-a i jednu akciju Aerodroma „Nikola Tesla“.

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi ovih dana vredi 696 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno 3.480 dinara. Akcija Aerodroma vredi 2.000 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading