Branimir Glavaš
Foto: Profimedia/Profimedia

Kako je izjavio za tamošnje medije, granicu je prešao normalno i niko ga nije zaustavio, pišu Novosti.

- Nisam dobio nikakvu garanciju da neću morati u zatvor, ali eto me nazad. Podigao sam prašinu, ali normalno sam prešao granicu i sada se bez ikakvih problema krećem po Hrvatskoj - kazao je Glavaš.

Još je rekao da je lično bio u zagrebačkom Županijskom sudu, po neka dokumenta, i da se žalio na novčanu kaznu koju mu je sud izrekao zbog vređanja sudije tokom izricanja presude.

- Kada je psovao sudije i tražio da izađe iz sudnice da "ne sluša blebetanje", i kada mu je sudija to dozvolio, i Branimir Glavaš i njegov sin, advokat, očekivali su da će mu biti određen istražni zatvor, kako se u Hrvatskoj zove pritvor. Zato je pobegao - objašnjava za "Novosti" prvi čovek Dokumentaciono-informacionog centra Veritas i nekadašnji sudija Savo Štrbac.

Naime, hrvatsko zakonodavstvo predviđa obavezan pritvor ako je prvostepena osuda pet i više godina zatvora. Štrbac pretpostavlja da su sudija i njegovo veće pogrešno primenili pravo i računali da je već po ranijoj presudi odslužio pet godina i tri meseca, te da mu je preostalo samo godinu i devet meseci, zbog čega nije dobio pritvor.

- Glavaš je kukavica. Oba puta, i posle prve presude i sad, bežao je iz zemlje. Da ne zna da neće ići u zatvor, sigurno se ne bi vratio. Sada čeka da dobije presudu, koja još nije napisana, a onda sledi žalba. On je i dalje hrvatski nacionalni heroj, koji prkosi svima. Šeta po Zagrebu slobodno, ide u Sabor i Županijski sud i siguran je da mu niko neće ništa - kaže Štrbac.

Eventualno će morati samo da plati 5.000 evra kazne za vređanje suda.

Za to vreme, general Borislav Đukić se od 2015. godine, otkad je uhapšen zbog organizovanja rušenja brane HE Peruća, nalazi u pritvoru. Dva puta mu je suđeno, poslednji put ga je splitski Županijski sud osudio na 10 godina, ali presuda nije pravosnažna.

- Dvostruki aršini kompromituju hrvatsko pravosuđe. Ovog leta smo imali slučaj Milenka Marića, Srbina iz Vukovara, koji je već jednom izručen iz Velike Britanije i u sudskom postupku oslobođen, pa se vratio u Britaniju. Drugostepeni sud je ukinuo oslobađajuću presudu, pa ga je Britanija ponovo izručila, da bi u ponovljenom suđenju bio kažnjen na pet godina zatvora. Kada se saberu ekstradicioni i istražni pritvor, pet godina je isteklo, ali Marić je i dalje iza rešetaka - kaže Štrbac.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading