STABILNOST REGIONA I EKONOMSKI RAZVOJ IZUZETNO VAŽNI Brnabić i Šmit o dobrosusedskim odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine (FOTO)
Foto: Tanjug/Tanjug/Slobodan Miljević

Brnabić je podsetila da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da je opredeljena i otvorena za razvoj dobrosusedskih odnosa i bilateralne saradnje, što obuhvata kako saradnju sa njenim centralnim, tako i sa entitetskim vlastima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijerka je tokom razgovora u Vladi Srbije još jednom podvukla da je i predsednik Republike Aleksandar Vučić u kontinuitetu u prethodnim godinama slao pozitivne signale i da nastavlja sa takvom politikom, ujedno istakavši da su bezbednost, stabilnost i ekonomski razvoj u interesu čitavog regiona.

Prema njenim rečima, Srbija pruža i mnoge mogućnosti, posebno mladima, za razvoj njihovih potencijala, ulaže u savremene tehnologije i IT, ali je takođe veoma otvorena da sa Bosnom i Hercergovinom gradi mostove na svim poljima.

ODREĐENI PRIORITETI Usvojena Strategija za mlade do 2030. godine

Brnabić je rekla da se raduje saradnji sa novim sazivom Saveta ministara Bosne i Hercegovine.

Premijerka je i ovom prilikom ponovila da je neprihvatljivo i suprotno diplomatskoj praksi nedavno objavljivanje u javnosti note Ambasade Srbije u Bosni i Hercegovini sa ličnim i poverljivim podacima, koje je dovelo do ugrožavanja bezbednosti štićene ličnosti.

Premijerka se ujedno zahvalila sagovorniku na nedavnom telefonskom razgovoru na ovu temu i iskazanom razumevanju.

Ocenivši ovakvu praksu kao neprihvatljivu, visoki predstavnik Šmit je istakao da je u skladu sa odlukom Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira o tome izvestio diplomatsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Na kraju, visoki predstavnik Šmit saglasio se sa premijerkom da je stabilnost regiona i njegov ekonomski razvoj izuzetno važan, kao i da u Beogradu vidi iskrenog saradnika i partnera.

Komentari (0)

Loading