RASULO U LAŽNOJ DRŽAVI, CENE RASTU, A KURTIJEV POSLANIK PORUČUJE: Jaja poskupljuju jer kokoške štrajkuju!
Foto: EPA/EPA

Cene osnovnih životnih namirnica rastu svaki dan, a privremene prištinske vlasti na sve to ne reaguju jer su svu svoju pažnju usmerile ka napadanju na srpski narod u pokrajini. Tako je nedavno, usred krize na severu KiM, Aljbin Kurti sebi i svojim najbližim saradnicima povećao plate, dok je drugim zaposlenima u javnom sektoru smanjio mesečna primanja.

One namirnice koje su donedavno bile pristupačne svim kategorijama stanovništva odskoro su za mnoge postale samo san. Poslanik Kurtijevog Samoopredeljenja Dimalj Baša reagovao je na poskupljenje jaja.

kokoške

Kokoške

 

- Jaja poskupljuju jer kokoške štrajkuju - ironično je kazao Baša.

Naime, prema pisanju albanskih medija, pakovanje jaja na nekim pijacama košta pet evra. Korupcija se u lažnoj državi uvukla u sve pore društva, pa je gotovo nemoguće ostvariti neko pravo a da se prethodno ne izvrši neka koruptivna aktivnost.

To potvrđuje i izjava predsednika Saveza poljoprivrednika Tahira Tahirija, koji je rekao da u tzv. ministarstvu poljoprivrede i dalje ima ljudi koji se bave korupcijom i da su spisak imena predali ministru poljoprivrede Fatonu Pecaju, ali da odgovora još nema, prenosi Koha.

- Unutar ministarstva poljoprivrede ima onih koji su kreatori loših politika koje su više bile u interesu profitera i onih koji su se bavili korupcijom, nego što su bile u interesu poljoprivrede. Moramo se rešiti takvih ljudi. Oni koji su navikli da se bave korupcijom i sada to rade, posebno u saradnji sa nesavesnim poljoprivrednicima, lopovima - istakla je ona.

Gotovo svakodnevno beleže se napadi na građane srpske nacionalnosti, a ugroženi su i pripadnici drugih manjinskih zajednica.

U ovakvom rasulu statistika pokazuje da se dnevno na KiM prijavi šest slučajeva porodičnog nasilja gde počinioci ostaju nekažnjeni. Tokom 2022. godine prijavljeno je preko dve hiljade slučajeva nasilja u porodici, a tzv. kosovska policija je navela da su u 1.897 slučajeva žrtve bile žene, dok su u 433 slučaja žrtve muškarci.

Albanci beže i iz Prištine

Građani napuštaju manje sredine, ali je povećan i broj onih koji odlaze iz Prištine. Podaci pokazuju da je ovaj grad jedan od najzagađenijih u regionu. Merač zagađenosti vazduha u Ambasadi SAD u Prištini kvalitet vazduha često ocenjuje kao nezdrav, posebno za najosetljivije grupe. Prema merenjima kvalitet vazduha u Prištini pogoršava se tokom večeri, a posebno u periodima kada su temperature niže.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading