ISKANDERI OBASJALI NOĆNO NEBO NAD HARKOVOM U Ukrajinu otislo oko 200 plaćenika sa Balkana, poginulo 74 (FOTO/VIDEO)
Alo!

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Borbe u Ukrajini od tog dana neprestano traju. 

BLOG UŽIVO ZA 114. DAN JE ZAVRŠEN

Zapadni saveznici na staklenim nogama?

23:55 - Da li je bolje pregovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom oko invazije na Ukrajinu ili ga izolovati? Da li Кijev treba da učini ustupke kako bi okončao rat ili bi to samo ohrabrilo Кremlj? Da li su pojačane sankcije Rusiji vredne kolateralne štete?

Ovo su neka od pitanja koja stavljaju na test saveznike koji su se brzo okupili oko Ukrajine na početku ruske invazije, ali je tri meseca kasnije njihovo jedinstvo na staklenim nogama, rekli su zvaničnici i diplomate "Rojtersu".

Zelenski: Ukrajina ukida bezvizni režim za Ruse od 1. jula

23:41 - Ukrajina ukida bezvizni režim za Ruse i od 1. jula, pa će od tog datuma od njih zahtevati da dobiju vize za ulazak u tu zemlju, izjavio je danas predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Tenkovi T-62M snimljeni u okolini Severodonjecka

23:30 - T-62M tenkovi su dobili povećanu zaštitu u vidu rešetkastih paravana postavljenih na krovovima tornja. Ovakvo pojačanje trebalo bi da ih zaštiti od pretnji napada odozgo, kao i od bombi bačenih sa dronova.

Unapređeni T-62M ima poboljšanu zaštitu dna, prednjeg dela trupa i kupole, dodatne ekrane - Iljičeve obrve i novi sistem za upravljanje vatrom. Još 2016. godine neki od ovih tenkova su poslati u sirijsku vojsku, gde su vozila pokazala dobre rezultate u preživljavanju.

 

 

Slična vozila su krajem maja predata jedinicama NM DNR u Hersonskoj oblasti.

Zaharova: Ukrajina više ne postoji u starim granicama

23:14 - Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da Ukrajina više ne postoji u svojim nekadašnjim granicama, kao i da je to "očigledna činjenica".

ISKANDERI OBASJALI NOĆNO NEBO NAD HARKOVOM U Ukrajinu otislo oko 200 plaćenika sa Balkana, poginulo 74 (FOTO/VIDEO)

EPA/ MAXIM SHIPENKOV

 

"Ukrajina koju smo svi poznavali unutar onih granica koje su postojale ranije, više nema. I neće je biti. To je očigledno", rekla je Zaharova u intervjuu za "Skaj njuz Arabija", na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, prenela je agencija RIA Novosti.

Iskanderi poleteli ka Harkovskoj oblasti

23:01 - Iz Belgorodske oblasti ruske snage ispalile su rakete Iskander, Projektili su upućeni ka Harkovskoj oblasti.

 

 

U Ukrajinu otislo oko 200 plaćenika sa Balkana, poginulo 74

22:45 - Od početka rata u Ukrajinu su sa Zapadnog Balkana stigla 204 strana plaćenika od kojih su 74 poginula, 79 ih je još na ratištu, a 51 je napustio Ukrajinu, podaci su ruskog Ministarstva odbrane.

Iz Bosne i Hercegovine u Ukrajinu je otišlo 167 plaćenika od kojih je 51 poginuo, sa Kosova je otišlo 156 a poginuo 61 plaćenik, iz Albanije je otišlo 150 plaćenika a život su izgubila 42 borca. Iz Crne Gore su u Ukrajinu stigla dva plaćenika od kojih je jedan poginuo.

Zarobljeni Ukrajinci u Donbasu

22:23 - Obaveštajci Južnog vojnog okruga tokom racije zarobili su jedinicu ukrajinske vojske.

Zelenski objavio snimak susreta sa Džonsonom

22:12 - Premijer Velike Britanije Boris Džonson stigao je u petak u Kijev, gde će se sastati s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, preneo je televizijski kanal Skaj njuz.

 

 

Raketiran Nikolajev, uništeni VBR Brest

22:00 - Danas je nanesen udar na hangare sa opremom Oružanih snaga Ukrajine u Nikolajevu. Uništeno je šest višecevnih raketnih bacača tipa Berest. Ima stradalih ukrajinskih vojnika.

 

 

Prijem novih članica u EU zahtevaće njenu duboku reformu

21:45 - Eventualno pridruživanje deset novih članica Evropskoj uniji zahtevaće njenu duboku reformu, izjavio je evropski komesar za pravna pitanja Didje Rejnders.

„To ukazuje na neophodnost reformisanja EU. Ako nas bude tako mnogo, nećemo moći da radimo na isti način kao i do sada“, rekao je Rejnders belgijskom televizijskom kanalu LN24.

On je objasnio da će biti potrebno, pre svega, promeniti pravila o donošenju ključnih odluka koje danas podrazumevaju jednoglasni stav svih 27 država-članica. Biće neophodno preispitati i pravila imenovanja evropskih komesara i, eventualno, ograničiti njihov broj.

Sastanak Dodika i Putina

21:23 - U Sankt Peterburgu je počeo sastanak srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, javlja RTRS. Dodik je prethodno prisustvovao plenarnoj sednici Međunarodnog ekonomskog foruma na kojoj se Putin obratio.

Srpski član Predsedništva BiH sastao se danas i sa predsednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejom Milerom, a juče i sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Novi snimci američkih zarobljenika

21:12 - Ruski novinar objavio je dva snimka na kojima se vidi Druke, ali i drugi bivši američki vojnik Endi Huin.

Njihove snimke i izjave pogledajte na OVOM linku.

Već drugi dan zaredom čuju se eksplozije u Krasnom Luču (LNR) 

20:45 - Navodno dopiru iz uništenog skladišta nakon jučerašnjeg udara na ukrajinski položaj "Točke-U".

 


Vojnici Ruske garde testiraju američko oružje

20:00 - Prilikom čišćenja teritorije na kojoj su se nalazili položaji neprijatelja, vojnici Ruske garde ponekad pronađu neko sredstvo zaštite dobijeno od SAD, koje su Oružane snage Ukrajine napustile, bilo da je to pancir ili šlem, i testiraju ga na sopstvenom iskustvu, pišu ruski izvori.

 

 

Ostavka nemačke kancelarke izazvala sukob u Ukrajini?!

19:46 - Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da je njena ostavka sa funkcije jedan od razloga za trenutnu eskalaciju sukoba u Ukrajini, rekla je ona u intervjuu medijskoj grupi RND

 

Pronađen zarobljeni američki veteran

19:29 -  Dopisnik RT-a objavio je snimak na kojem se pojavljuje Aleksandar Druke, jedan od američkih plaćenika za koje se veruje da su zarobljeni u blizini Harkova.

 

 

 

 

Kadirov objavio snimak s prve linije fronta

18:56 - Čečernski ider Ramzan Kadirov objavio je na svom zvaničnom Telegram kanalu snimak ruskih specijalaca u akciji humanitarnog rada sa lokalnim stanovništvom. Lokacija: Donbas.

 

 

Amerikanci ulažu milijarde u Ukrajinu

18:43 - Pentagon je objavio izveštaj o vojnoj pomoći pruženoj Kijevu: od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, obim takve podrške dostigao je 5,6 milijardi dolara, a od dana kada je predsednik SAD Džo Bajden stupio na dužnost – 6,3 milijarde dolara.

Upozorenje američkog predsednika

17:14 - Posle nestanka Amerikanaca u Ukrajini, predsednik SAD Džozef Bajden upozorio je američke državljane da ne putuju u tu zemlju i dodao da su ga zvaničnici obavestili o dvojici Amerikanaca koji su nestali u Ukrajini, ali da ne znaju gde se nalaze.

Veruje se da su ruske snage zarobile vojne veterane Aleksa Drukea i Endija Hujna u oblasti Harkova.

Njihove porodice se nisu čule za njih od 9. juna.

 

 


Juče su Sjedinjene Države saopštile da su upoznate sa izveštajima da je treći američki državljanin nestao nakon što je otputovao u Ukrajinu.

 

Britanski premijer Boris Džonson stigao u Kijev

16:33 - Na svom Tviter nalogu je napisao: "Dobro je biti opet u Kijevu". 

 

 

Vladimir Zelenski je s premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom u Kijevu razgovarao o isporukama teškog naoružanja i sistema PVO, saopšteno je iz kancelarije ukrajinskog predsednika.

 

Džonson ponudio Zelenskom obuku ukrajinskih snaga

Britanski premijer Boris Džonson ponudio je pokretanje velike operacije obuke ukrajinskih snaga, sa potencijalom do 10.000 vojnika svakih 120 dana na današnjem sastanku sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, saopštila je njegova kancelarija.

Zelenski: Podrška Britanije Ukrajini čvrsta i odlučna

Tokom svih ratnih dana Velika Britanija je pokazala da je njena podrška Ukrajini čvrsta i odlučna, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nakon susreta sa britanskim premijerom Borisom DŽonsonom u Kijevu.

"Drago mi je što ponovo vidim velikog prijatelja naše zemlje Borisa DŽonsona u Kijevu", rekao je Zelenski, preneo je Rojters.

Zelenski je kazao da je sa DŽonsonom razgovarao o stanju na prvoj liniji fronta i potrebi da se povećaju zalihe teškog naoružanja i da se ojača ukrajinska protivvazdušna odbrana.

"Imamo zajedničku viziju kako da idemo ka pobedi jer je to upravo ono što je Ukrajini potrebno - pobeda naše države", istakao je predsednik Ukrajine.

 

Predsednik Rusije se obraća naciji

15:05 - Ekonomski blickrig protiv Rusije od početka nije imao šanse za uspeh, naglasio je Putin. Samo direktni gubici Evropske unije od sankcione groznice mogli bi da premaše 400 milijardi dolara godišnje, a ti gubici idu na račun običnih ljudi, upozorio je ruski lider. Prema njegovim rečima, lideri evropskih zemalja u neformalnim razgovorima razmatraju sankcije, govore da one mogu da budu primenjene protiv svakog ko im nije po volji, uključujući članice Evropske unije.

Rusija nikada neće ići putem samoizolacije, autarkije, uprkos snovima Zapada. Rusiji bi bilo prijatno da čuje da je tako svemoguća i da se od nje svi tresu, ali to nije tako, rekao je Putin.

Operacija bila neophodna

Govoreći o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini Putin je ponovio da je ona bila iznuđena i neophodna i naglasio da će svi zadaci te operacije biti ispunjeni do kraja. "Konsolidacija ruskog društva daje snage ruskim vojnicima", naglasio je predsednik Rusije i dodao da Zapadne ucene ne deluju protiv zemalja sa pravim liderima.

Svi koji nastavljaju da sarađuju s Rusijom nalaze se pod pritiskom evropskih država i suočavaju se s direktnim pretnjama, upozorio je Putin. Pandemija i aktuelni događaji su potvrdili koliko su važni fleksibilnost i adaptacija na spoljne uslove, zaključio je Putin.

Hipersonično oružje

Rusija ima hipersonično oružje. Razvoj tehnologije je omogućio stvaranje jedinstvenog naoružanja.

 "Treba da se menjamo, da osećamo duh vremena: Rusija stupa u novu epohu moćne, suverene zemlje", zaključio je ruski predsednik.

Pravila novog svetskog poretka će postavljati jake, suverene države, koje ne idu po trajektoriji koju im je neko drugi zacrtao, naglasio je Putin.

O specijalnoj operaciji

Vojne akcije su uvek tragedija, ali ovo je iznuđena mera, gurnuli su nas u to.

Sa pravne tačke gledišta

Akcije Rusije u Donbasu su u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom – za razliku od, na primer, akcija SAD u Libiji ili Iraku.

Mišljenje o SAD-u

Sjedinjene Države su sebe proglasile izaslanikom Boga na Zemlji. Ništa više neće biti kao pre, poručio je Putin.

Rusija nikome ne preti

Rusija nikome ne preti nuklearnim oružjem – imamo ga, svi treba da znaju za to, upotrebićemo ga ako treba da zaštitimo suverenitet, poručio je ruski predsednik.

Crvene linije 

Na pitanje o crvenim linijama i udarima na centre odlučivanja Putin je odgovorio: „Neću još da odgovaram, prepustićemo to odluci vojno-političkog vrha“.

Ukrajina i EU

„Nemamo ništa protiv, to nije vojni blok“, naveo je on, kada su ga mediji pitali o njenom statusu u Evropi.

Odluka je na Ukrajincima

"Hoće li im ulazak Ukrajine u EU koristiti, to je danas stvar Ukrajinaca i ukrajinskih vlasti" - objasnio je on.

Ekonomsko stanje Rusije

"Problemi u ekonomiji će rasti, svesni smo toga", poručio je on.

O ukrajinskom narodu

"Ukrajinski narod je talentovan, ima veliki potencijal, tamo će se pre ili kasnije situacija normalizovati, poboljšanje odnosa je neizbežno", rekao je on.

O odnosu Zapada prema Ukrajini

"Osim drva, pšenice i kukuruza, nikome ne treba ništa ukrajinsko", zaključio je on.

Sovjetski Savez je istorijska Rusija

"Mi smo uvek poštovali procese suvereniteta na postsovjetskom prostoru", objasnio je Putin.

O američkom narodu

"Poštujem američki narod, verujem da će on naterati svoje elite da reaguju na probleme"- kazao je predsednik.

 

 

 

Ukida se bezvizni režim za Ruse

14.53 - Ukrajina ukida bezvizni režim za Ruse i od 1. jula, pa će od tog datuma od njih zahtevati da dobiju vize za ulazak u tu zemlju, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Detaljnije pročitajte OVDE.

Kremlj: Odluka Evropske komisije zahteva pojačanu pažnju

14.34 - Odluka Evropske komisije da da odobrenje Ukrajini za status kandidata za Evropsku uniju zahteva pojačanu pažnju Moskve, rekao je pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov. Detalje pročitajte OVDE.

Porošenko priznao da su obmanjivali Ruse Sporazumom iz Minska kako bi se spremili za rat

14.08 - Petro Porošenko je priznao da je prekid vatre u Donbasu 2015. godine, o kojem je pregovarao sa Rusijom, Francuskom i Nemačkom kao predsednik Ukrajine, bio samo obmana sa ciljem da se Kijevu kupi vreme da obnovi svoju vojsku. Intervju možete pogledati OVDE.

 

Pripadnici "Međunarodne legije" trpe velike gubitke

13.38 - Na društvenim mrežama pojavio se video snimak za koji ukrajinski izvori navode da potiče iz industrijske zone oko fabrike Azot u Severodonjecku i da su na njemu "strani dobrovoljci koji se bore u ukrajinskim redovima". Snimke možete pogledati OVDE.

Rusija raketirala Nikolajev

13.15 - Rusija je jutros raketirala grad Nikolajev na jugu Ukrajine, a u napadu su ubijene dve osobe i ranjeno najmanje 20, uključujući jedno dete, saopštio je guverner tog regiona Vitalij Kim.

Lukašenko otkrio šta nas čeka posle rata u Ukrajini

13.01 - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je izjavio da događaji u Ukrajini predstavljaju element velike svetske preraspodele, u kojoj će stradati male države.

Nehamer: Proširenje EU bez dvostrukih standarda

12.46 - Austrijski kancelar Karl Nehamer poručio je da će Austrija status kandidata za članstvo Ukrajine u EU podržati samo pod uslovom da u procesu proširenja ne bude dvostrukih standarda, istakavši da se moraju primeniti ista merila kao i za kandidate sa Zapadnog Balkana.

Raketiran centar Donjecka

12.18 - Ukrajinska vojska je u petak gađala bolnicu u Kujbiševskoj oblasti Donjecka, a u napadu je oštećen gasovod, saopštio je Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike. Prethodno je saopšteno da su ukrajinske snage ispalile deset projektila kalibra 155 milimetara na tu oblast.

 

 

Srušio se ruski Su-25!

11.55 - Ruski vojni avion Su-25 srušio se u Belgorodskoj oblasti tokom planskog trenažnog leta, pilot se katapultirao, saopštili su novinarima u pres-službi Zapadnog vojnog okruga. Prema preliminarnim informacijama, avion je zakačio dalekovod.

Evropska komisija odobrila kandidaturu

11.33 -Evropska komisija je preporučila da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata kao simboličan korak na dugom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, navodi Blumberg na osnovu izjave dva zvačničnika upućene u to pitanje. Detalje pogledajte OVDE.

Šef Britanske vojske: Rusija je već izgubila rat

11.05 - Šef britanskih oružanih snaga rekao je da je Rusija već strateški izgubila rat u Ukrajini. Detaljnije pročitajte OVDE.

Nepregledne vojne kolone idu prema Ukrajini

10.47 - Na društvenim mrežama pojavili su se snimci nepreglednih vojnih kolona koje idu prema Ukrajini. Snimke možete pogledati OVDE.

RUSIJA ZAVRNULA SLAVINU Evropski kupci u panici

10.30 - Eni Italija je objavio kako je ruski Gasprom smanjio dostavu gasa za 50%.

Kijev: Pogođen ruski tegljač na putu za Zmijsko ostrvo

10.14 - Ukrajinske rakete pogodile su danas ruski mornarički tegljač na putu ka Zmijskom ostrvu, tvrdi guverner Odeske oblasti Maksim Marčenko.

Tegljač "Vasilij Beg" prevozio je vojnike, oružje i municiju na Zmijsko ostrvo, rekao je Marčensko, prenosi Rojters.

Zmijsko ostrvo nalazi se južno od Odeske oblasti i pod ruskom je kontrolom. Oko tog ostrva na krajnjem zapadu Crnog mora od početka rata u Ukrajini vode se žestoke borbe.

 


 

Da li se Rusija sprema za totalni rat?

09.45 - Tvrdnje da će Rusija započeti totalni rat javljaju se u mnogim tekstovima i tvrdnjama raznih medija i pojedinih političara širom sveta. To pitanje je zaintrigiralo čak i neke od najboljih svetskih analitičara pa su i oni izneli svoje pretpostavke. Detaljnu analizu mogućeg razvoja događaja možete pročitati OVDE. 

Lavrentjev: Rusija nije smanjila trupe u Siriji zbog specijalne operacije

09.20 - Moskva nije smanjila veličinu svojih jedinica u Siriji zbog specijalne operacije u Ukrajini, rekao je u intervjuu za RIA Novosti Aleksandar Lavrentjev, specijalni predstavnik predsednika Ruske Federacije za Siriju.

- Ne, nije smanjeno. Ako neko veruje da je došlo do nekakvog brojčanog smanjenja, želim da vas uverim da se to nije dogodilo – kako po količini opreme koja je tamo raspoređena, tako i po sistemima PVO i avijacije. Nije bilo promene, rekao je on.

Nemilosrdni Lavrov

08.57 - Sergej lavrov je skinuo rukavice i rekao Zapadu šta Rusija misli. Tokom intervjua za BBC isplivala je na površinu neprijatna istina koja je sve šokirala. Intervju možete pogledati OVDE.

Makron dolazi u posetu Rusiji, ali ima uslov

08.29 - Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da ne isključuje posetu Rusiji, ali da se za to moraju stvoriti uslovi. Više o tome pročitajte OVDE.

Putinov ministar rekao da je Rusija donela novu ekstremnu meru prema Zapadu

08.06 - Ministar Dmitrij Patrušev je rekao da će rusija da preduzme ekstremne mere prema neprijateljskim zemljama. Više o tome pročitajte OVDE.

Čeka se istorijsko obraćanje Putina

07.59 - Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin sprema se da održi važno obraćanje. Pres-sekretar šefa ruske države Dmitrij Peskov obavestio je novinare o tome. Ceo tekst vesti pročitajte OVDE.

Danas odluka o statusu Ukrajine oko ulaska u EU

07.53 - Čelnici Francuske, Nemačke i Italije obećali su juče da će podržati nastojanja Ukrajine za pridruživanje Evropskoj uniji u poseti Kijevu. Makron je rekao da sva četvorica čelnika EU podržavaju ideju o dodeljivanju "trenutnog" statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini.

Danas bi trebalo da bude donesena odluka Evropske komisije o statusu Ukrajine.

Zelenski: Ovo je odskočna daska Rusiji za napad na druge zemlje!

07.41 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je ujedinjenu Evropu, njene istočne partnere i zemlje Zapadnog Balkana da se uhvate u koštac sa, kako je rekao, ruskom agresijom na Ukrajinu čija odbrane je, kako je kazao, u ovom ratu od suštinskog značaja za bezbednost svih u Evropi.

Rusi ušli u fabriku Azot

07.21 - Snage LNR i ruske vojske zakoračile su na tlo fabrike Azot u Severodonjecku. U toku su žestoke borbe sa ukrajinskim snagama koje se još kriju iza civila u kompleksu. Fabrika još nije u okruženju, ali su svi izlazi pod kontrolom artiljerije. U fabrici se nalaze i gruzijski plaćenici.

ISKANDERI OBASJALI NOĆNO NEBO NAD HARKOVOM U Ukrajinu otislo oko 200 plaćenika sa Balkana, poginulo 74 (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

 

 

Žestoke borbe u Severodonjecku

07.00 - Vode se žestoke borbe za Severodonjeck. Fokus je na fabrici "Azot" u kojoj se u okruženju nalaze ukrajinski vojnici i civili.

Ruska strana tvrdi da je otvorila humanitarni koridor, ali da ga ukrajinske trupe namerno granatiraju. U isto vreme ukrajinska strana tvrdi kako ruska strana konstantnim bombardovanjem sprečava izlazak civila.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
beogradski

18.06.2022 06:19

Zelenski: Ukrajina ukida bezvizni režim za Ruse od 1. jula xaxaxaxaxaxaxa .... ovaj Zelenski je teška dileja bre....Rusi osvojili 70% Ukrajine a on im uvodi vizu?