SVET U VELIKOM PROBLEMU Putinov ministar rekao da je Rusija donela novu ekstremnu odluku
EPA/ALEXEI DANICHEV / KREMLIN POOL /

Ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev je saopštio da bi žetva žitarica ove godine mogla da dostigne 130 miliona tona, što bi bilo dovoljno da pokrije domaće potrebe i obezbedi izvozni potencijal.

Govoreći na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu, on je ukazao na brojne izazove, uključujući prekinute lance snabdevanja i poteškoće sa finansijskim proračunima.

Patrušev je rekao da Rusija mora da prevaziđe ove prepreke kako bi obezbedila hranu zemljama kojima je najpotrebnija.

„Naši poljoprivredni proizvodi biće na stranim tržištima, ali samo u onim zemljama koje su nam prijateljske, koje nam ne stvaraju prepreke i poteškoće“, rekao je on novinarima.

Rusija ove godine očekuje veliki rod žitarica, uključujući rekordnu žetvu pšenice, rekao je prošlog meseca predsednik Vladimir Putin. On je dodao da se niz zemalja suočava sa pretnjom glađu, ističući da je krivica za ovu situaciju u potpunosti na „zapadnim elitama“.

Kriza žitarica se oseća širom sveta jer su cene pšenice porasle na rekordno visoke u poslednja dva meseca. Globalnom tržištu hrane, koje je već pogođeno vremenskim prilikama i pandemijom koronavirusa, zadat je još jedan udarac zbog rusko-ukrajinskog sukoba i zapadnih sankcija Moskvi, što je izazvalo strahove od globalne nesigurnosti hrane i gladi.

Najnovije vesti o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati u našem BLOGU UŽIVO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading