DA LI SE RUSIJA SPREMA ZA TOTALNI RAT? Najbolji svetski analitičari su dali ovaj odgovor
Foto: Youtube/Printscreen

- Siguran sam da će, ako Ukrajina nije dovoljno jaka, ići dalje, rekao je on na virtuelnoj konferenciji za novinare sa danskim novinarima.

- Pokazali smo im svoju snagu. I važno je da tu snagu zajedno sa nama pokažu i naši zapadni partneri, dodao je.

Zelenski je još jednom apelovao da Ukrajini zapadne zemlje pošalju više naoružanja, prenosi "CNN".

On je rekao da je zahvalan za ono što je već poslato, ali da ''to mora brže da dođe'' ako saveznici Ukrajine žele da sputaju ruske teritorijalne ambicije.

Na početku invazije, ruske snage su napale i zauzele više predgrađa oko Kijeva pre nego što je Kremlj povukao svoje snage iz okoline prestonice kako bi se koncentrisao na istok zemlje.

Početkom juna Rusija je ispalila pet krstarećih projektila ka glavnom gradu Kijevu, navodi ukrajinska vojska.

- Oni su već bili u Kijevu, rekao je Zelenski o Rusima.

-Oni su videli našu dobrodošlicu i naše 'gostoprimstvo' tamo. I naravno da imaju ideju da okupiraju celu zemlju. To su demonstrirali u prvim nedeljama rata. To je njihov cilj, dodao je.

Stručnjaci su za Inajder rekli da su skeptični da ruske snage imaju vojsku i oružje za izvršavanje efikasnog napada na ukrajinsku prestonicu ili centar zemlje, nakon što su pretrpeli teške gubitke - čak iako Donbas padne i pruži Rusiji potencijalnu platformu za guranje ka zapadu, prenosi "Dejli Telegraf".

Stiven Pajfer, bivši američki ambasador u Ukrajini, rekao je za Insajder da Putin "svoju misiju vidi kao oporavak ruskih zemalja" i to sugeriše da bi, ako Rusija zauzme Donbas, mogao da se vrati tom cilju - "sada pokušajmo da idemo na Kijev".

Putin je nedavno uporedio sebe sa Petrom Velikim, sugerišući da je operacija u Ukrajini jednostavno ruska namera da povrati zemlje koje imaju istorijske veze sa Moskvom.

- Da li svi u Moskvi dele tu ambiciju, to je sasvim drugo pitanje. Ali onda morate da se zapitate - da li ruska vojska ima sredstava da izvrši takvu ofanzivnu operaciju? Ima dosta ruskih vojnika koji nisu posebno oduševljeni time što se bore u Ukrajini, rekao je Pajfer.

On je dodao da Ukrajinci možda imaju problem sa moralom, ali da veruje da većina Ukrajinaca i dalje misli da je ovo egzistencijalna borba i da ako izgube, nestaće njihova demokratija i vizija o tome šta bi Ukrajina bila kao nezavisna država.

Pentagon je dao sličnu procenu.

Zamenik američkog ministra odbrane za politiku Kolin Kal rekao je u utorak da Putin verovatno još uvek ima "nacrte za značajan deo Ukrajine, ako ne i za celu zemlju", ali da misli da Rusi nemaju kapacitet da ostvare te grandiozne ciljeve".

Rita Konaev, zamenica direktora za analizu Centra za bezbednost i nove tehnologije Univerziteta Džordžtaun i ekspert za rusku vojsku, rekla je za Insajder da, ako Rusija zauzme Donbas, ona ''ne predviđa kampanju za ponovno preuzimanje Kijeva'' ili ''neku vrstu ponovnog izbijanja totalnog rata na način koji smo videli u februaru''.

Dodala da je ''ovo uslovno da Rusi izvuku neku vrstu lekcije'' iz svojih prošlih neuspeha u dosadašnjem ratu.

- U najboljem slučaju za Rusiju, da ponovo zauzmu Donbas, mislim da se sukob zamrzava na prethodnim linijama. Ali, naravno, to će zavisiti i od toga šta je Ukrajina spremna da prihvati. I upravo sada, uprkos sve većoj hitnosti i očaju koji dolazi sa fronta u Donbasu, nisam potpuno sigurna da se politička plima okrenula protiv šireg cilja potpunog proterivanja ruskih trupa iz Ukrajine, rekao je Konaev.

Najnovije vesti o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati u našem BLOGU UŽIVO

Komentari (0)

Loading