PROTEST EVROPSKOJ UNIJI ZBOG LIKA TESLE NA HRVATSKOJ KOVANICI Linta: Konstantno se bave falsifikovanjem istorije
Printscreen/HappyTV

"U pitanju je jedan od mnogih sramnih, perfidnih i licemjernih pokušaja Hrvatske da prisvoji slavnog srpskog naučnika Nikolu Teslu i da ga proglasi Hrvatom i za najvećeg hrvatskog pronalazača, uporno negirajući istorijsku činjenicu da je Tesla bio Srbin i da ga čitav svet prepoznaje kao Srbina", naveo je Linta u izjavi za javnost.

PROTEST EVROPSKOJ UNIJI ZBOG LIKA TESLE NA HRVATSKOJ KOVANICI Linta: Konstantno se bave falsifikovanjem istorije

Printscreen

 

On je naglasi da se Hrvatska "konstantno bavi falsifikovanjem istorije i otimanjem kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda i besramno svojata srpske naučnike, književnike, pesnike i umetnike".


Linta kaže da činjenice pokazuju da se Nikola Tesla rodio 1856. godine u Vojnoj Krajini, koja je bila jedna od pokrajina u Habsburškoj Monarhiji i gde je srpski narod bio u velikoj većini.

Vojna Krajina je do ukidanja 1881. godine bila pod direktnom austrijskom upravom i u vreme Teslinog rođenja nije imala nikakve veze sa Hrvatskom, naveo je on.

Podseća da je Teslin otac bio pravoslavni sveštenik i da je Nikola kršten u srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetih Petra i Pavla u Smiljanu, a da je majka Georgina rođena u Tomingaju u porodici srpskog pravoslavnog sveštenika Nikole Mandića i Sofije Mandić, rođene Budisavljević, i da je Nikola od oca i majke naučio srpski jezik kao svoj materinji jezik.

Linta podseća i da su u rodnom mestu Nikole Tesle, Smiljanu, na Svetog Iliju 2. avgusta 1941. godine, ustaše poklale 506 srpskih civila u toku jednog dana, kao i da je 91 član porodice Tesla ubijen u NDH, a 14 njih stradalo je u fabrici smrti Jasenovac.

Pored toga, kako navodi, pripadnici hrvatskih vojnih formacija su februara 1992. godine u Gospiću minirali spomenik Nikoli Tesli samo zato što je bio Srbin, a ne zato što je izumeo struju.

"Spomenik je do rušenja 1992. godine stajao na trgu nazvanom po Nikoli Tesli, koji je odlukom gradskih vlasti preimenovan u Trg Stjepana Radića. Od avgusta do decembra 1991. godine u Gospiću je ubijeno najmanje 124 Srba, a tokom 1991. i 1992. godine u Gospiću je opljačkano, zapaljeno i minirano na stotine srpskih kuća", naveo je Linta.
 

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading