MINISTARKA ANĐELKA ATANASKOVIĆ ZA ALO! O GODINI ZA NAMA: Sačuvali smo našu  privredu kad je bilo najteže!
Ministarstvo privrede

Nedavno ste s predsednikom Srbije obišli Priboj. Kakve utiske nosite?

- Poseta Priboju je bila veoma uspešna, imali smo konstruktivne razgovore sa predstavnicima verskih zajednica, privrednicima, građanima. Razgovarali smo o izazovima s kojima se susreću i krenuli u rešavanje određenih problema koje su meštani predstavili. Prilikom posete Priboju posetili smo i dve fabrike, „Flex Academy“ i „Inmold“, koje odlično posluju i predstavljaju primer dobre prakse i omogućavaju mladim ljudima da rade i stiču iskustvo putem sistema dualnog obrazovanja. To je izuzetno značajno u kontekstu podrške države mladima da ostanu i rade u svojim mestima, osnivaju porodice i stručno se usavršavaju.

Često ste sa predsednikom na terenu. Tokom posete Priboju predsednik se našalio s vama da možete da se pridržite za njega, na šta ste mu odgovorili da zbog toga nosite ravnu obuću. Da li u vašem garderoberu ima bar jedan par štikli?

- Štikle ne nosim, što se i vidi.

Da li i u poslu, kao i na ledu, možete da se oslonite na predsednika Vučića?

- Apsolutno!

Više od godinu dana ste na poziciji ministarke privrede. Da li ste i sada zadovoljni svojom odlukom što ste prihvatili ministarsku funkciju?

- Funkcija ministra privrede u godini koja je veliki udarac nanela ekonomiji u celom svetu je izuzetno odgovorna, zahtevna, ali je i velika čast. U godini za nama trudila sam se da sa svojim timom uradim što više da bih opravdala poverenje i da bi srpska privreda rasla i razvijala se. Zahvaljujući odgovornoj politici koju vodi Vlada Srbije i ličnom zalaganju predsednika Aleksandra Vučića, uspeli smo da sačuvamo našu privredu kada je bilo najteže.

Vlada Srbije je od početka pandemije imala značajne pakete pomoći za sve kategorije građana, a sa takvim merama se nastavlja. Kako vi komentarišete takve mere i kako to utiče na privredu Srbije?

- Zahvaljujući adekvatnim merama uspeli smo da sačuvamo srpsku privredu, pomognemo privrednicima i građanima i obezbedimo ekonomsku stabilnost, rast privrede, što sa sobom nosi otvaranje novih radnih mesta, a ujedno i nove prilike za rad naših građana i bolji životni standard.

Vaš susret s koronom bio je težak. Kako se osećate sada?

- Tako je. Posledice bolesti osećam i sada povremeno, više se zamaram, ali se solidno oporavljam i verujem da će sve to proći i da ću biti dobro.

S obzirom na to da su pandemijom pogođeni svi sektori, koliku štetu je pretrpela srpska privreda?

- Ekonomski pokazatelji govore da je naša zemlja danas politički i ekonomski stabilna, sa međunarodnim kredibilitetom, atraktivna za nova ulaganja, puna prilika i mogućnosti. Zahvaljujući adekvatnim merama, uspeli smo da sačuvamo privredu i da podržimo privrednike u okviru svojih mogućnosti. Svi ekonomski pokazatelji govore da Srbija ima najbolji rezultat kada je reč o privrednom rastu u Evropi i da je na dobrom putu da taj trend i nastavi. Ekonomski pokazatelji govore da ćemo dan posle korone dočekati sa što manje posledica, što je rezultat odgovorne politike koju vodi država s predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu.

Vitalnost privrede, likvidnost kompanija, zatvaranje fabrika uspeli smo da sprečimo i obezbedimo zahvaljujući adekvatnom reagovanju države i paketima podrške. Zajedničkim radom prevazići ćemo sve izazove koji su pred nama.

U Srbiji je otvoren veliki broj fabrika u prethodnoj godini. Koliko je to značajno za razvoj Srbije i zašto?

- Otvaranje fabrika je izuzetno važno za razvoj privrede. Plan realizacije investicionih projekata u 2021. godini koje Ministarstvo privrede sufinansira po osnovu zapošljavanja i ukupnog ulaganja izvršen je 100%. Radi se o realizaciji ugovorenih faza za 94 kompanije od čega je 35 domaćih investitora, a 59 jesu strani ulagači koji grade fabrike ili uvode nove linije, odnosno proširuju postojeće proizvodne procese. Vrednost ulaganja po završetku investicionog ciklusa ova 94 privredna društva iznosi 2,8 milijarde evra, a biće zaposleno 31.500 ljudi. Pored značajnog zapošljavanja, angažovanja velikog broja lokalnih partnera kroz lance dobavljača, povećanja budžetskih prihoda lokalnih samouprava, kao i unosa novih tehnoloških rešenja i opreme, učešće Ministarstva privrede u investiciji isplati se za samo 16 meseci poslovanja, a ako se uzmu zajedno zarade zaposlenih i prihodi po osnovu plaćenog poreza na zarade i doprinosa, tako utvrđen ostvareni iznos nakon pet godina pune realizacije predstavljaće skoro četiri puta veću masu sredstava u odnosu na učešće Ministarstva, što znači da će se višestruko oploditi i u različite svrhe i namene ono što je uloženo.

Kada završite poslovne obaveze, kako najviše volite da provede slobodno vreme?

- Slobodno vreme volim da provodim sa porodicom, najviše sa unukama, igrajući se sa njima i čitajući im.

Ukućani najviše vole moju supu

Koje jelo iz vaše kuhinje članove vaše porodice najviše vole?

- Gulaš i supu.

Otvaraju se nova radna mesta

Pandemija je uprkos svim naporima države određeni broj ljudi ostavila bez posla. Kako se Srbija bori sa nezaposlenošću?

- Ministarstvo privrede je, kao što sam već navela, ostvarilo veoma dobre rezultate kada je u pitanju otvaranje radnih mesta i pomoć privrednicima, te možemo govoriti o novim zapošljavanjima, a ne o nezaposlenosti. Obezbedili smo i nove programe za mlade koji žele da započnu svoj biznis, ali i za žene koje nameravaju da uplove u preduzetničke vode. Svi programi dali su dobre rezultate, što znači da smo dobro prepoznali potrebe privrednika i podržali privredni razvoj na adekvatan način.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading