Vučićev "amandman" o granicama uneo pometnju: Lideri regiona još nisu usaglasili novi predlog zaključaka
Foto: TANJUG/ TANJA VALIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uneo je potpunu pometnju pred Samit Procesa Brdo-Brioni, jer još nije utanačen predlog zaključaka koji bi po završetku skupa lidera regiona trebalo da prihvate svi učesnici, saznaju nezvanično "Novosti".

Podsetimo, prvi čovek Slovenije Borut Pahor prilikom nedavne posete Beogradu pokušao je svom domaćinu Vučiću da podmetne kukavičije jaje u vidu usaglašenih zaključaka, a koji bi podrazumevali nepromenljivost granica u našem regionu.

Prvi čovek Srbije insistirao je međutim da se u dokument ubaci odredba o poštovanju državnih međa koje su utemeljile Ujedinjene nacije. Ovaj njegov zahtev, očigledno je pomutio planove balkanskih lidera tako da još nisu usaglasili konačnu verziju teksta.

Amandman predsednik Srbije ne odgovara onim političkim faktorima koji priznaju lažnu državu Kosovo, s obzirom na to da UN ne priznaju lažnu državu, te priznaju celovitu Srbiju kao ravnopravnu članicu UN.

Samit Brdo-Brioni trebalo je da bude održan prošle godine na desetu godišnjicu inicijative prvo na proleće pa na jesen, ali je oba puta odložen zbog pandemije kovida-19.

Proces Brdo-Brioni je zajednička slovenačko-hrvatska inicijativa koju je 2010. pokrenuo tadašnji slovenački premijer Borut Pahor radi "jačanja uzajamnog poverenja i pomoći zemljama zapadnog Balkana na putu ka EU". Od 2013. sastanci se održavaju jednom godišnje, svake godine u drugoj zemlji.

Na samitu u ponedeljak lideri zemalja učesnica obeležiće 10. godišnjicu pokretanja Inicijative i, kako je najavljeno, "ponovo potvrditi i ojačati posvećenost nastavku procesa proširenja EU" ali i "razmeniti mišljenja o aktuelnim pitanjima u neformalnoj atmosferi".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (9)

Loading
Elena

16.05.2021 12:26

Nije nas predsednik od juce pa da mu mogu poturiti nesto. Svojom pametnom politikom je doveo Srbiju na lidersku poziciju.

Zeljko

16.05.2021 12:34

Nepromenljivost granica u našem regionu je nerealna jer kad su nekad mogle tako lako da se menjaju granice Jugoslavije i Srbije onda zašto ne bi moglo opet? I Vučić neće dozvoliti da se nešto loše desi granicama Srbije.

Stefan

16.05.2021 17:39

Ako i treba malo da im se unese nervoza pred sutrasnji samit u Sloveniji

Ivana

16.05.2021 19:15

Aleksandar Vučić samo želi da građani Srbije žive bolje. Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala predsednika kojem je stalo da građani Srbije žive bolje. Srbija se danas cela razvija i gradi.

ratko

16.05.2021 19:21

Prvo da nam vrate sve otete teritorije od 1945. godine na ovamo pa tek onda mozemo da razgovaramo o nepromenljivosti granica.

Taki

16.05.2021 22:22

Vreme je da prihvate i da osete težinu svake Vučićeve reči. Nema usaglašavanja bez Vučićevog potpisa, a amandman koji je stavio, je svima jasno pokazao čvrst stav Srbije.

Aco

16.05.2021 22:43

Sam Bog ga je poslao na celo nase Srbije.Hvala Predsednice za sve.

Dragan

17.05.2021 02:41

Svi iz EU pričaju o nepromenljivosti granica a to priča i Vučić pa eto rešenja i konačnog dogovora.