UDAR SPOLJA Poturanje dokumenata Srbiji vodi u oružani sukob! Opasnu igru konstruišu velike sile
Facebook

 

Ti non-pejperi kreirani su na zapadu, pre svega, u nekim članicama EU, ali interes imaju i Turska, Saudijska Arabija i Iran.

U ratu nezvaničnim dokumentima lansiraju se ideje od podele do priznavanja Kosova i njegovog pripajanja Albaniji, ali i ukidanje Republike Srpske i osnivanje saveza Bosne i Hrvatske. I sve to uz vezivanje sa evroatlantskim integracijama i pokušaj distanciranja Rusije i Kine.

- Non-pejper je svojevrsna diplomatska akcija bez odgovornosti. Nju pokreću zapadne zemlje, uticajni politički i lobistički krugovi, i prate diplomatske izjave koje usmeravaju i pripremaju međunarodnu javnost za nepopularne mere i odluke. Oglašavali su se političari iz Hrvatske i Slovenije, analitičari iz Londona, Berlina, Vašingtona... Grupa 7 (tzv. G7) najuticajnijih zapadnih zemalja je deklarativno podržala teritorijalni integritet BiH, a nemačka vlada je odbacila koncept "legitimnog etničkog predstavljanja" koji zastupa HDZ - priča za Srpski telegraf politički analitičar i stručnjak u borbi protiv terorizma Dževad Galijašević.

UDAR SPOLJA Poturanje dokumenata Srbiji vodi u oružani sukob! Opasnu igru konstruišu velike sile

EPA/Olivier Matthys

 

 

KONTROLISANA PODELA

Svi non-pejperi, kako primećuje, u suštini se kreću ka kontrolisanoj podeli BiH i rešavanju statusa Kosova:

- Ono što je konačno dobra vest jeste da su na Zapadu shvatili nužnost rešavanja srpskog i bošnjačkog nacionalnog pitanja, a ne više samo albanskog i hrvatskog. Kako će se to odvijati, zavisi samo od nas i naše kreativnosti i političkog aktivizma u procesu suočavanja Zapada sa našim kolektivnim interesima i tzv. crvenim linijama. U svakom slučaju, i učestale pretnje ratom ne smeju se zanemariti i treba biti spreman na sve. Mi, u stvari, uopšte nismo sigurni da li Zapad želi prekompoziciju Balkana da vrši u miru ili ratom.

On, međutim, ukazuje da region, osim za Zapad, ima geostrateški značaj i za muslimanski svet:

- Turska je zainteresovana za podelu BiH i formiranje muslimanske države u Evropi, koja bi bila odskočna daska za jači uticaj Turske i muslimanskog bratstva u Evropi. Turskoj odgovara svaka opcija, ali je ratna korisnija za posrnulu tursku ekonomiju. Muslimanska država u Evropi, na delu teritorije BiH, odgovara i Saudijskoj Arabiji, kao i Islamskoj Republici Iran, ali njihov veći angažman u ovom slučaju nije izvestan.

Ovo su četiri non-pejpera

1. JANŠINA PODELA 15. april

Slovenački mediji objavili su da je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel non-pejper u kom su iznete ideje za podelu BiH, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom. Predviđa se da srpski deo Kosova dobije poseban status, po uzoru na Južni Tirol.

A hrvatsko nacionalno pitanje može se, dodaju, rešiti spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom delu BiH:

- To bi Bošnjacima dalo nezavisnu funkcionalnu državu i preuzeli bi punu odgovornost za nju. Na referendumu bi ljudi odlučivali da li će se pridružiti EU ili budućnosti izvan EU (sledeći primer Turske). Upozorava se da je "u naglom porastu uticaj Turske i radikalnog islama, zbog čega bi se situacija mogla pogoršati u sledećoj deceniji", ali da, osim Turske, neki lokalni političari i njihove pristalice "lično imaju koristi od haosa i nefunkcionalnih institucija i da niko nije zadovoljan situacijom u BiH". Predlozima iz ovog dokumenta oštro se, zaključuju, protive SAD, Nemačka, Francuska i druge evropske zemlje jer bi to otvorilo Pandorinu kutiju i verovatno dovelo do novih ratova.

2. POTPIS BERLINA I PARIZA 27. april

Prištinska Koha plasirala je predlog koji, navodno, zajednički potpisuju Berlin i Pariz. Prema ovom nemačko-francuskom predlogu, kao finalno rešenje dijaloga Beograda i Prištine predviđa se "međusobno priznanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta" i široka autonomija za Srbe na KiM. Prema tom dokumentu, SPC bi imala poseban status, dok bi Mitrovica bila zajednička ekonomska zona. "Autonomni okrug Severno Kosovo" obuhvatao bi teritoriju gradova "Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i katastarsku zonu grad Zubin Potok sa 63 sela". Predviđeno je da konačni dogovor bude postignut do februara 2022. Navodi se da će ove napore podržati države članice EU i SAD. Iz Berlina i Pariza demantovali su da su autori.

3. ERDOGANOVA BOSNA 8. maj

Predlog nazvan "Non-pejper za novu BiH, Savez suverenih i nezavisnih država Bosne i Hrvatske" predviđa ukidanje RS i formiranje Saveza suverenih i nezavisnih država Bosne i Hrvatske. Dostavljen je na adrese svih značajnih institucija, političkih stranaka, ličnosti i medija BiH, Hrvatske, EU i SAD. Bosna bi po automatizmu ušla u EU i NATO, ukinula bi se klauzula "konstitutivni narodi", entiteti, kantoni i tri verske nacije, a bila bi jedna nacija i jezik - bosanski. Predlog je potpisao Senad Bajrić iz Bihaća u ime 10 opštinskih organizacija, koje čine Savez organizatora otpora za Bosansku krajinu a iza kojih, tvrde upućeni, stoje muslimanske države Turska, Iran i Saudijska Arabija.

4. BORELJOV PLAN 9. maj

Nezvanični dokument, u kom se ističe "jasna evropska perspektiva regiona", sastavio je šef diplomatije EU Đuzep Borelj. Piše o "pojačanom angažmanu EU na zapadnom Balkanu" i navodi da Beograd i Priština, pošto obe vlade sada imaju čvrstu podršku biračkog tela, treba da iskoriste priliku da postignu sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa jer nema vremena za gubljenje. Ističe se da je snažno prisustvo EU najbolji način da se spreči okretanje zapadnog Balkana nekim drugim stranama u svetu, čime se jasno ukazuje na cilj EU da umanji upliv Kine i Rusije u regionu. Stavlja se do znanja da je "jasan cilj zapadnog Balkana puno članstvo u EU, a svaka sugestija za neki drugi put je odvlačenje pažnje s lošim posledicama po snažan posao koji se nužno mora odraditi da bi se ostvarila vizija ujedinjene, snažne i napredne Evrope".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading