STVARA SE NOVA EVROPSKA UNIJA? Makron poslao tajni dokument članicama EU, evo šta to znači za Zapadni Balkan
Alo! Ilustracija /J.V.

Francuska želi stvaranje jednog sveobuhvatnog evropskog političkog foruma koji ne bi bio zamena ni za EU, ni Savet Evrope, niti za Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju (OESS), ali bi omogućio izgradnju zajednice koja bi okupljala sve evropske države, bez obzira na njihov status u EU ili odnose s Evropskom unijom.

Tu je ideju pre mesec dana prvi put izneo predsednik ove države Emanuel Makron, a o njoj će se raspravljati na sledećem sastanku Evropskog veća 23. i 24. juna u Briselu. Zanimljivo je da se o papiru počelo da se raspravlja samo par dana pre objave mišljenja Evropske komisije o davanju statusa kandidata za Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju, piše Jutarnji list.

Rat u Ukrajini, 112. dan - Alo.rs

Očekuje se da će Komisija preporučiti davanje statusa kandidata za Ukrajinu, verovatno i za Moldaviju, a neizvesno je kako će se odraziti na Gruziji. Iako u EU kažu da su nakon aplikacije ovih država za članstvo o EU "sledili uobičajenu postojeću proceduru", jasno je da se sve odvijalo znatno brže i da se radi o političkim motivima, a manje o ispunjavanju stvarnih kriterijuma za članstvo. Ali, ionako proces proširenja zavisi pre svega o političkoj volji, a nakon toga o formalnim uslovima.

Potrebno dodatno vreme

U Francuskom non-pejperu se navodi da se od Saveta Evrope, koje se sastaje za nedelju dana u Briselu, očekuje odluka o aplikaciji Ukrajine za članstvo, ali i upozorava na dugo trajanje procesa pa predlažu da se još ove godine stvori "Evropska politička zajednica".

- Koji god nivo da postignemo na ovom Savetu Evrope, politika proširenja, zbog zahteva za neophodne reforme za pridruživanje Evropskoj uniji, i trajanja koje nužno sledi, ne nudi danas neophodni politički okvir za odgovor na hitne istorijske i geopolitičke potrebe koje proizlaze iz rata protiv Ukrajine i za gradnju političkog strukturiranja našeg evropskog kontinenta - piše u tom francuskom papiru, prenosi Jutarnji.

Moskva: Amerika se igra vatrom, u slučaju upotrebe nuklearnog oružja neće biti povratka! - Alo.rs

Upravo ta dugotrajnost procesa je poslužila Francuskoj kao argument za predlog o "Evropskoj političkoj zajednici" u kojoj bi bile sve zemlje koje su spremne da dele zajedničke demokratske vrednosti i prineti zajedničkoj sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu Evrope. Zajednica bi bila otvorena za sve evropske zemlje, bez obzira na to jesu li članice EU i bez obzira na to kakve odnose imaju s Evropskom unijom. Bilo onih koje žele biti članice, one koje to ne žele ili su je napustili, ili su povezane s EU samo ekonomskim sporazumima.

Države na koje se najviše misli pri raspravama o ovom francuskom planu su zemlje Zapadnog Balkana i one iz istočnog partnerstva, ali i Velika Britanija koja je napustila Evropsku uniju.

Slična Mišelova ideja

Ova zajednica bi imala format "blage pravne strukture" s ovlašćenjima donošenja odluka, ali uz poštovanje autonomije EU u odlučivanju. Sastanci u okviru takve zajednice bili bi redovni, nekoliko puta godišnje i to i na nivou šefova država ili vlada i na nivou ministara.

Sličnu ideju je izneo i predsednik Saveta Evrope Šarl Mišel koji ju je nazvao nešto drugačije, kao "Evropska geopolitička zajednica". Kako je Mišel izuzetno blizak Makronu, očigledno se radi o istoj stvari pa će to biti i jedna od ključnih tema Evropskog veća krajem sledeće nedelje.

Zaharova: Smrtne kazne su jasan primer svim plaćenicima! - Alo.rs

Kada je Makron izneo prvi put ideju o "Evropskoj političkoj zajednici", s obzirom na to da se on dokazao kao skeptičan prema procesu proširenja EU, mnogi se bili sumnjičavi. No u ovom non-pejperu stoji da će stvaranje ove zajednici pomoći, a ne sprečiti integraciju u EU za one države koje to žele.

"Evropska politička zajednica neće biti alternativa članstva u Evropskoj uniji i neće biti zamena za proces proširenja. Za evropske države koje žele da uđu u EU će naprotiv biti prilika za jačanje veza s EU zemljama članicama i pre članstva, i političkih i učestvovanjem u određenim politikama EU, uključujući i postupnu integraciju, kada je to prikladno, u evropsko unuttrašnje tržište", piše u francuskom non-pejperu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading