VIŠEGRADSKA ČETVORKA MENJA KURS Pojavio se novi non-pejper: Zaboravite granice
EPA/ STEPHANIE LECOCQ

 

Višegradska grupa, koju čine Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, zajedno sa Austrijom sastavila je novi 'non-pejper' kojim je Briselu poručeno da u svoj fokus stavi članstvo Zapadnog Balkana u EU, a ne sporna pitanja granica!

U ovom dokumentu, za razliku od prethodna tri 'non-pejpera', uopšte se ne spominju granice država Zapadnog Balkana, već se od EU traži 'vrlo važna podrška za celi region i uključivanje balkanskih država u inicijativu Konferencija o budućnosti EU'.

Da ovaj dokument postoji, potvrdio je mađarski poslanik u Evropskom parlament Andor Deli.

- Iz ovog 'non-pejpera' apsolutno je jasno koliko je zemljama Višegradske četvorke i Austriji važno proširenje EU prema Zapadnom Balkanu - naglasio je Deli.

VIŠEGRADSKA ČETVORKA MENJA KURS Pojavio se novi non-pejper: Zaboravite granice

EPA

 

 

Komentarišući ove navode, ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže da je ovo za Srbiju dobra vest.

- Višegradska grupa i Austrija su poznati kao grupa zemalja koja se zalaže za politiku proširenja i integraciju tzv. Zapadnog Balkana u EU. Za mene je najvažniji jasan poziv da se kandidati i potencijalni kandidati za članstvo uključe u Konferenciju o budućnosti EU, koja je od početka predmet različitih tumačenja država EU. Neke su bile skeptične prema samoj ideji organizovanja konferencije, a kamoli o uključivanju kandidata u ovu široku debatu. Ovo je konkretan pozitivni impuls da se Zapadni Balkan uključi u debatni forum, koji treba da ponudi odgovore o budućnosti EU, posebno u kontekstu oporavka država, institucionalnih mehanizama i politike proširenja. Još 1990. je Pariska povelja za novu Evropu definisala cilj da čitava Evropa bude ujedinjena. Srbija će svakako učestvovati na konferenciji, ukoliko Zapadni Balkan i kandidati budu pozvani - naglašava Joksimovićeva.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading