ČIJI JE NON-PEJPER? Albanci sve demantovali: Nismo mi, Kosovo je!
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kako je saopšteno za „Albanijan post“ non-pejper Komitetu ministara Saveta Evrope, uputilo je takozvano Kosovo.

„Kosovska strana je objavila non-pejper, ne mi“, zvaničan je stav Ministarstva Albanije.

Kako prenosi „Albanijan post“, non-pejper u kom se ističe činjenica da kandidaturu tzv. Kosova podržava veoma veliki broj zemalja koje su članice Saveta Evrope, podnet je pre četiri dana.

Poseta Svečlje i Mehaja nedvosmislena provokacija - Alo.rs

„Kosovo sa zadovoljstvom objavljuje svoju aplikaciju za članstvo, koju već podržava veliki broj država članica SE. Nedavni razgovori sa poslanicima u Parlamentarnoj skupštini pokazali su snažnu podršku ovom članstvu“, navodi se u kosovskom non-pejperu.

Dodaje se i činjenica da zahtev Kosova ne utiče na odluku država koje ga ne priznaju.

„Pravni stav Saveta Evrope nikada nije bio da zemlja koja nije članica Ujedinjenih nacija ne može da postane članica ove organizacije. Kao članstvo Švajcarske u Savetu Evrope 1963. godine koja nije bila članica UN sve do 2002. godine“, navodi se u dokumentu.

OGLASILI SE IZ MANASTIRA VISOKI DEČANI: Takozvana kosovska vlada krši prava SPC, zato je i prekinuta komunikacija - Alo.rs

U dokumentu se pominje i odluka Međunarodnog suda pravde iz 2012. godine, u kojoj je navedeno da „usvajanjem Deklaracije o nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. nije počinjeno kršenje međunarodnog prava“, preneo je „Kosovo onlajn“.

Kosovo je 12. maja podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Aplikaciju je u sedištu Saveta Evrope, u Strazburu, podnela ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aca

05.06.2022 11:49

Svajcarska je bila drzava a kosovo nije