KiM
Foto: Tanjug/JADRANKA ILIĆ (STF)

- Aljbin Kurti sa svojim specijalnim policijskim jedinicama puki je izvršilac hapšenja Srbina iz Zvečana Srećka Sofronijevića, dok su pravi nalogodavci i direktno odgovorni za njegovo pritvaranje Sjedinjene Američke Države i Evropska unija koji su ovog i mnoge druge viđene Srbe sa severa Kosova i Metohije nagnali u Kurtijevu zamku i njegove kazamate, ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Podseća se da Priština tereti Srećka Sofronijevića za navodno kršenje tzv. ustavnog poretka tzv. Kosova, samo zato što je branio svoj dom kada je Rosu 13. oktobra 2021. upala u Zvečan i bacala suzavac na Srbe i tada upucala Srećka koji je bio životno ugrožen.

Iz Kancelarije napominju da je Srećko Sofronijević jedan od brojnih Srba koji su u prethodnom periodu na miran i demokratski način branili svoje pravo na život, ali svi oni su postali žrtve Kurtijeve srbomrzačke politike.

Kako navode, oni koji su pucali na Srbe i srpsku decu su slobodni, dok je Srećko Sofronijević, koji je čuvao svoje dete, danas u pritvoru.

Srećko Sofronijević

Kancelarija za KiM

 

Ističu da je srpski otpor Kurtijevom zulumu doveo i do mirnih protesta i barikada kao izraza vapaja srpskog naroda da ih međunarodna zajednica čuje.

- Da budemo sasvim precizni, EU i SAD su 28. decembra 2022. godine dali čvrste pisane garancije državnom rukovodstvu Srbije da neće biti hapšenja niti progona Srba sa severa Kosova i Metohije zbog učešća na mirnim protestima i barikadama kojima su samo branili svoj kućni prag, navodi se u saopštenju i podseća da se u tački četiri pomenutih garancija nedvosmisleno pozdravljaju "uveravanja rukovodstva Kosova koji su potvrdili da nema listi kosovskih Srba za hapšenje ili procesuiranje zbog učešća na mirnim protestima/barikadama”.

Upravo zbog ovih garancija i reči koju su dale najmoćnije države sveta, predsednik Aleksandar Vučić zamolio je Srbe sa severa KiM da barikade povuku, što su oni i učinili, nevoljno, ali slušajući svoju državu Srbiju i svog predsednika, ali i tada upozoravajući čitav svet da Priština neće stati i da će biti izloženi brutalnom progonu, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, od tog trenutka traje neprekinuti teror i hapšenja svih viđenih Srba sa severa Kosova i Metohije, dok i Evropska unija i SAD "nemo posmatraju ovaj progon srpskog naroda, praveći se nevešti da se 28. decembar 2022. nije dogodio".

- Zbog njihovih laži, obmana i licemerstva, još jedna čestita srpska glava nalazi se u Kurtijevom kazamatu, postajući žrtvom ne samo Aljbina Kurtija, već međunarodnih sila koje misle da mogu da se igraju životima našeg naroda u pokrajini i da gaze dogovore i sporazume koje su sami doneli i garantovali, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Danas smo svedoci da garancije i reč najmoćnijih zemalja sveta padaju pred silom i terorom Prištine, a da prava i pravde za Srbe na Kosovu i Metohiji nema, zaključuje se u saopštenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading