Aleksandar Vučić i Edi Rama
Foto: Tanjug/Tanjug

Premijer Albanije Edi Rama, povodom optužbi Prištine na račun specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, izjavio je da su to stvari koje "ostavljaju bez teksta" i koje više štete nanose, umesto što popravljaju situaciju, navodeći da put koji je izabrao Aljbin Kurti - nije put koji vodi ka cilju.

- Reakcija premijera Kurtija pre nekoliko dana bila je bez presedana. Ne pamtim sličan slučaj, da visoki predstavnik Kosova direktno optuži predstavnika EU i kaže da je poslao pismo pritužbe zvaničnicima, Šolcu i Makronu. To su stvari koje vas ostavljaju bez reči i dodatno štete onome što navodno pokušavaju da poprave, jer teorije zavere o saradnji koju ste otkrili između Srbije i specijalnog izaslanika EU nisu nešto što je preporučljivo da se ​​uradi - rekao je Rama.

Pred predstavljenim paradoksom da Albanija može biti predsedavajuća u Savetu bezbednosti, a da nema uticač na Prištinu, Rama ističe da ga Priština ne zanima i da vlast tamo proizilazi od volje tamošnjeg naroda.

- Suština je da mislimo put koji su oni izabrali ne vodi ka ostvarenju tog cilja, već vodi ka koliziji sa SAD i EU. Ovo je tužno, ali verujem da je privremeno - kazao je.

Aljbin Kurti

DOPISNIK KIM (STF)

 
Smatra da to ne vodi ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

- To je i cilj francusko-nemačkog plana i to je trebalo da bude najveće moguće dostignuće što bi bilo i de fakto priznanje Srbije, bez obzira da li bi Srbija formalno priznala Kosovo ili ne. Kosovo bi dobilo svoje mesto, oslobodilo bi se tereta sukoba u nastavku procesa evropskih integracija. EU insistira na procesu normalizacije jer žele da integrišu Kosovo u celokupnu strukturu međunarodne organizacije, i u samu Uniju, što se nikada neće desiti ako Kosovo ne reši ovaj problem - dodao je.

Razgovarao je sa predsednikom Ukrajine o nezavisnosti tzv. Kosova, ali da na kraju Priština mora sama da se bori za to.

- Nesumnjivo smo o tome razgovarali sa predsednikom Zelenskim i razgovaramo o tome u svakom trenutku sa svakim liderom koji predstavlja zemlju koja nije priznala Kosovo, ali s druge strane, veoma smo jasni i uvereni da put konačnog priznanja Kosova ne prolazi kroz Ukrajinu ili Ganu, Nigeriju, već prolazi kroz samu Prištinu, koja mora da se potrudi do kraja, iskoristi otvoreni put velike mogućnosti koja je stvorena francusko-nemačkim planom, uz podršku saveznika. Priština je ta koja mora da shvati da ne koristi ovaj temelj prijateljstva, već ga podriva pristupom koji ne razumem - istakao je Rama.

Ocenio je i da su uzaludni napori "Srbije i Rusije" da ponovo otvore pitanje Kosova u Ujedinjenim nacijama. Kosovo je, kaže, dobilo rat, a potvrdio ga je i Međunarodni sud.

- To su uzaludni, propagandni napori, ali oni nikuda ne vode. Kosovo je dobilo rat, Kosovo je potvrdio sam Međunarodni sud, i to je nepovratno. Poenta je da Kosovo nije u stanju da osvoji mir, da mir pretvori u dobro koje treba međunarodno potvrditi i razvijati u svim pravcima - zaključio je Rama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading