Protest Srba u Zvečanu
Foto: Alo/Alo

Srbi se i ovoga jutra okupljaju ispred opštine Zvečan, a radnici ove opštine koji od petka ne mogu da uđu na svoj posao danas su počeli da se upisuju ispred bodljikave žice na improvizovanoj prijavnici.

Protest Srba u Zvečanu

Alo

 

.

 

12.30 - Ekstremistički skup Albanaca

Dok Srbi mirno protestuju protiv jednostranih mera Prištine, velika grupa Albanaca okuplja se kod mosta preko reke Ibar. Sa zastavama UĆK, najavili su takozvani "marš na sever".

11.39 - Zastava, ikona mladost

Srbi nastavljaju sa protestom protiv jednostranig odluka Aljbina Kurtija. Srpske zstave, ikone i mladost simboli su otpora okupatorima u Prištini.

Leposavić

Alo

 

 

11.36  - Srbi zaigrali i u Leposaviću

Ispred Kfora i bodljikave žice u Leposaviću KUD Kopaonik nastupa sa tradicionalnim srpskim pesmama i recitovanjem rodoljubivih pesama, javlja izveštač Tanjuga.

Protest u Leposaviću

Alo

 

 

11.09 - Pesmom i igrom protiv nasilja

Vaspitačice predškolske ustanove Lane iz Zvečana izvele su dve plesne koreografije pred kordonom i bodljikavom zicom, a povodom Svetakog dana dece

10.00 - Policija pozvala Albance da se ne okupljaju na mostu na Ibru

Povodom objava na društvenim mrežama da se na glavnom mostu na Ibru održi skup Albanaca, u znak podrške prištinskim institucijama, a pod sloganom "Idemo na sever", kosovska policija je pozvala građane da se ne okupljaju zbog složene bezbednosne situacije.

Opština Zvečan

Foto ALO!

 

 

09.30 - Borelj: Nasilje na KiM mora biti osuđeno

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ponovio je da nasilje na KiM mora biti osuđeno i dodao da će nastaviti da razgovara sa uključenim stranama.

Na marginama evropskog samita u Moldaviji, Borelj je istakao da je u sredu pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Slovačkoj da odigra svoju ulogu u smirivanju krize, dodajući da se nada da će istu poruku preneti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Moldaviji, prenosi Rojters.

08.56 - Stigli i rudari Trepče

Ispred opštine Zvečan stigli su i rudari Trepče, u radnim uniformama, sa šlemovima i zastavama. Rudari iz flotacije Trepča žele da skrenu pažnju da zbog blokade njihovih pogona od strane specijalne Kurtijeve policije, od petka ne mogu da rade i isporučuju rudu, čime im je ugrožen opstanak.

 

Istovremeno, oni su želeli i da podrže i solidarišu se sa svojim sugrađanima koji takođe ne mogu da nesmetano rade jer im je opština blokirana i nasilno okupirana.

08.20 - Dodatne snage Kfora

Dodatne snage Kfora raspoređene su na ulazu u Zvečan iz pravca Kosovske Mitrovice.

Kfor u Zvečanu

Alo

 

 

07.44 - Kfor na važnim raskrsnicama u Zvečanu

Na važnim raskrsnicama i ulicama u centru Zvečana su od sinoć pripadnici Kfora sa oklopnim i drugim vozilima. Nalaze se tu radi bezbednosti i mira.

Njihovo pojačano prisustvo na ulicama i prilazima Zvečanu zahtevala je srpska strana nakon razgovora sa starešinom jedinice Kfora koja se nalazi ispred zgrade opštine.

Američki KFOR u Leposaviću

Foto: Foto: Youtube/printscreen/Kosovo Online

 

 

Srpska strana je zahtevala to da bi se sprečili direktni kontakti okupljenih građana na protestima sa Kosovskom policijom i to nakon incidenta koji se dogodio juče u poslepodnevnim časovima.

Protest Srba u Zvečanu

Alo

 

 

07.30 - Zastave na ogradi sa bodljikavom žicom u Zvečanu

I ovog jutra pripadnici Kfora stoje iza ograde sa bodljikavom žicom na koju su zakačene srpske zastave.

07.00 - Ristuča: Kurti doveo gradonačelnike uprkos sumnjama međunarodne zajednice

Komandant Kfora, general-major Anđelo Mikele Ristuča, komentarišući intervenciju Kfora na severu KiM, izjavio je da je rizik bio povezan sa činjenicom da je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti odlučio da nastavi sa inauguracijom gradonačelnika u četiri opštine na severu, uprkos protestima Srba i sumnjama međunarodne zajednice.

Kfor u Zvečanu

Alo

 

 

On je u intervjuu za italijanski list ''Republika'' rekao da je situacija u Zvečanu kao i drugde izuzetno promenljiva i da se može iznenada promeniti tokom veoma kratkog vremenskog perioda.

Ristuča je kazao da je upravo zbog toga u ponedeljak unapred pripremio veliki kontingent u četiri opštine sa srpskom većinom za inauguraciju nedavno izabranih albanskih gradonačelnika.

"Tvrdoglavost albanskih lokalnih vlasti da ne postupe u skladu sa indikacijama dobijenim od zapadnih partnera, naznakama koje služe da se olakša dijalog, posebno u svetlu napretka postignutog sporazumima u Briselu i Ohridu, u velikoj meri je oslabila ravnotežu. Da budem još precizniji, kažem da ako danas nismo ovde da oplakujemo mrtve među srpskim stanovništvom ili među albanskim policajcima, a to je zato što je intervenisao Kfor i uspeo da povrati smirenost”, kazao je Ristuča.

On je dodao da je "protest izmakao kontroli samih srpskih demonstranata, a da je kosovska policija intervenisala, situacija bi se dodatno pogoršala".

"Tako da smo intervenisali, kako nalažu pravila angažovanja našeg mandata", naveo je on.

"Ništa se za nas nije promenilo i ništa se nije promenilo posle sukoba 29. maja. Mandat rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN ostaje nepromenjen. I spremni smo za svaki slučaj", poručio je komandant Kfora.

Zaposleni u lokalnoj samoupravi i građani okupili su se juče ispred ograde u Zvečanu i bodljikave žice koju je postavio Kfor i razvili zastavu dugu 250 metara.

U Leposaviću su na bodljikavu žicu okupljeni građani postavili šestokraku zvezdu na žutoj podlozi, kao simbol stradanja Jevreja pod nacistima i život u getu. U poslepodnevnimčasovima Srbi su se razišli.

Odbijanje Prištine da ispuni svoju obavezu o stvaranju Zajednice srpskih opština, kao i nelegitimni izbori od 23. aprila na Kosmetu, dva su važna momenta kada je reč o poslednjim sukobima na Kosovu, objašnjava predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru za američku televiziju Si-En-En.

Poručuje i da Srbi na severu Kosmeta žele sigurnost za svoje porodice i poziva ih da ostanu mirni i da učine sve da se situacija stabilizuje.

 
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading