STIŽU TRUPE NA KOSOVO! Alijansa šalje pojačanje, oglasio se ministar odbrane NATO države
Foto: Printscreen

Na pitanje o pojačanju nemačkih trupa u okviru KFOR-a, Pistorijus je potvrdio planove za povećanje nemačkog kontingenta, naglašavajući da vojna rešenja sama po sebi nisu dovoljna i da je potrebno raditi na dugoročnoj stabilizaciji kroz integrisani pristup bezbednosti.

STIŽU TRUPE NA KOSOVO! Alijansa šalje pojačanje, oglasio se ministar odbrane NATO države

Tanjug

 

Pistorijus je takođe izrazio zabrinutost zbog mogućnosti ruske agresije na NATO u narednih pet do osam godina, naglašavajući potrebu za jedinstvom i spremnošću saveznika.

O Srbijinoj vojnoj neutralnosti, Pistorijus je rekao da neutralnost ne znači nedostatak sposobnosti za odbranu i pozdravio orijentaciju Srbije ka zapadnoj vojnoj opremi, izražavajući želju za nastavkom podrške Srbiji u izgradnji njenih odbrambenih kapaciteta.

Na kraju, govoreći o ruskoj agresiji na Ukrajinu, Pistorijus je naglasio odlučnost Nemačke i njenih partnera da podrže Ukrajinu koliko god bude potrebno, ističući važnost odbrane međunarodnog poretka i suvereniteta država.

O mogućem povratku obaveznog vojnog roka, Pistorijus je rekao da se razmatraju različite opcije kako bi se povećala ukorenjenost Bundesvera u društvu, ističući potrebu za pažljivim razmatranjem i širom društvenom debatom na ovu temu.

Koliko je NATO pripadnika trenutno na Kosovu?

Ukupno 4.687 vojnika, iz 27 zemalja sveta, trenutno služi na Kosovu, u okviru mirovne misije NATO - Kfor, što je gotovo 1.000 vojnika više nego u istom periodu lane, piše Kosova sot.

Tokom oktobra, Kforu, koji predvodi turski komandant Ozkan Ulutaš, pridružila su se dodatna 134 vojnika iz Rumunije i još 200 pripadnika iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Misija NATO Kfor, koja je u istom periodu prošle godine na Kosovu brojala 3.762 pripadnika, povećano prisustvo opravdava pojačanim tenzijama na severu Kosova.

Najveći broj vojnika je iz Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Mađarske i Turske. U saastavu Kfora je 869 vojnika iz Italije, 593 iz SAD, 433 iz Mađarske i 369 iz Turske.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading