Đaci srednje škole "Pol Bert" u Francuskoj
Tanjug/AP
Đaci srednje škole

Tanjug/AP

Đaci srednje škole , Foto: Tanjug/AP

* Skoro svaki četvrti učenik prvog razreda srednje škole već je imao seksualne odnose

* Deca nam uče o tučku i oprašivačima, a nemaju pojma o tome šta znači imati srećan i uspešan seksualni život

* Pitanje je zašto se učenici petog i sedmog osnovne te prvog razreda srednje osećaju dobro, a ne odlično

Skoro svaki četvrti učenik prvog razreda srednje škole već je imao seksualne odnose, a od toga trećina njih bila je bez zaštite. Svaki četvrti je stigao i da se napije, barem jednom tokom života, a pušio je gotovo svaki treći petnaestogodišnjak! 

Svaki peti gojazan

Među anketiranim učenicima najveći procenat i dečaka i devojčica spada u grupu normalno uhranjenih (64,5%), dok je prekomerno uhranjena skoro petina anketiranih učenika, a skoro svaki šesti anketirani učenik je gojazan (5,7%). Najveći procenat pothranjenih (4,4%) ali i gojaznih (7,8%) je među devojčicama u petom razredu osnovne škole.

 Ovako su samo neki rezultati istraživanja „Ponašanje u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Srbiji“ Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u kojem je učestvovalo više od 4.000 učenika.

Interesantno je da iako su skloni porocima, đaci obožavaju školu i otvoreno pričaju s roditeljima o svim svojim problemima.

Takođe, dve trećine adolescenata koji su stupili u seksualne odnose kao zaštitu koristi kondom, dok nešto više od deset odsto devojčica koristi pilule za kontracepciju.

Profesor psihologije dr Radomir Čolaković za „Alo!“ objašnjava da su rezultati očekivani, budući da u našim školama i dalje ne postoji predmet seksualnog obrazovanja i vaspitanja, pa su mladi primorani da se samoobrazuju.

Krvave mrlje na karti Srbije! Stanje je alarmantno! (FOTO)

AUTOR: Alo/Blic/V.M. DATUM I VREME: 28.10.2019. 12:14 - 28.10.2019. 13:00 Svi su zabrinuti.

- Deca nam uče o tučku i oprašivačima, a nemaju pojma o tome šta znači imati srećan i uspešan seksualni život. Mnogim tinejdžerima je važno samo da imaju što više partnera u tom dobu, pa im je seks za jednu noć sasvim normalna stvar. Oni nemaju moralnu komponentu jer na seks gledaju kao na tehničku stvar - objašnjava Čolaković.

Raskid, prevara, par, svađa, loš seks, razvod

Shutterstock, ilustracija

Raskid, Foto: Shutterstock, ilustracija

Zanimljivo je i da je dve trećine učenika ocenilo svoje zdravlje kao odlično, četvrtina njih kao vrlo dobro, a 9,2 odsto kao dobro, što je prema rečima Berislava Vekića, državnog sekretara Ministarstva zdravlja, sporno.

- Pitanje je zašto se učenici petog i sedmog osnovne te prvog razreda srednje osećaju dobro, a ne odlično - naglasio je Vekić.

On je dodao i da je zabrinjavajuće što deca sve više vremena provode na internetu i društvenim mrežama, a da je najvažnije da se što pre motivišu da se bave sportom.

Međutim, ono što najviše izaziva pažnju jeste to da su nam, prema podacima, deca veoma zadovoljna životom koji vode. Naime, u pogledu kvaliteta života čak 85,8 odsto ispitanika ocenilo je svoj život visokim pozitivnim ocenama. 

Činjenice:

- Učenici i učenice koji su upražnjavaju seks prvi odnos imali su sa 15 godina - Nargile je pušila trećina učenika prvog razreda srednje škole

- Neki vid kocke upražnjavalo je 34,6% učenika i razreda srednjih škola

- Svaki deseti učenik koji je pio, to je radio 20 i više dana mesečno

- 57,8% učenika provodi više od dva sata dnevno u gledanju televizije

- Svaki deseti učenik učestvovao je u zlostavljanju drugih

- Trećina tvrdi da ima drugove s kojima može da podeli radost i tugu

- 57,8% učenika provodi više od dva sata dnevno u gledanju televizije

- Više od trećine učenika jede slatkiše jednom dnevno ili češće

- U svim uzrasnim grupama dečaci su značajno više fizički aktivni od devojčica - Naviku svakodnevnog pranja zuba ima tek oko dve trećine dece

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi