POGINUO ČUVENI SRPSKI NAUČNIK! Ceo svet ga zna kao "Letećeg čoveka"! Sam sebe odveo u strašnu smrt! (VIDEO)

Profesor doktor Anđelo Grubišić (38), britanski inženjer astronautike srpskih korena, poginuo je prilikom testiranja letećeg odela kojeg je sam dizajnirao.

 

Leteći čovek
Leteći čovek, Foto: prinstskrin

* Poginuo je prilikom testiranja letećeg odela kojeg je sam dizajnirao

* Predvodio dizajnerski tim koji je radio na letačkim odelima u Univerzitetu u Sautemptonu gde je predavao astronautiku

* Ono što želim od života je da letim, oduševljava me mit o Ikaru i to kako je za njega letenje bilo jednostavno

Grubišić je poginuo u utorak prilikom bejs džampinga u Saudijskoj Arabiji nekoliko nedelja nakon što ga je Britanska padobranska asocijacija proglasila šampionom letenja u letačkom odelu.

Uvode se novi predmeti, a od septembra se ukida i jedna važna stvar!

AUTOR: Alo.rs/Novosti/I.L. DATUM I VREME: 23.08.2019. 09:21 Računarstvo će sledeće godine učiti i mlađi osnovci. Škola, Foto: Alo!/Masanori Jošida * Časovi informatike biće obavezni, a ne izborni * Planirano je ulaganje vredno 900 miliona dinara * Od septembra elektronski dnevnik potpuno zamenio papirni Računarstvo će sledeće godine učiti i mlađi osnovci.

Talentovani naučnik je predvodio dizajnerski tim koji je radio na letačkim odelima u Univerzitetu u Sautemptonu gde je predavao astronautiku.

Prethodno je radio i na pogodnima za letelice u Evropskoj svemirskoj agencijie (ESA) i Američkoj svemirskoj agenciji (NASA).

Godine 2015. je pokrenuo "Projekat Ikarus" i dizajnirao letačka odela koja su rušila rekorde, dok je istovremeno radio na unapređenju njihove bezbednosti.

U izjavi za "BBC" njegova porodica je rekla: "Anđelo je izgubio život radeći ono što je najviše voleo, skako u letačkom odelu, a mi želimo da obezbedimo da ceo svet zna za njegova dostignuća i ambicije budu poznati svetu i da slavimo to kako je obeležio naše živote. Anđelo je zarobio srca i umove svih ljudi koji su imali privilegiju da rade sa njim".

Poznat i kao "leteći čovek", Grubišić, čiji je otac poreklom iz Like, boravio je u Srbiji prošle godine gde je učestvovao u promociji rijalitija "Zadruga" i dao intervju za TV Pink.

- Ono što želim od života je da letim, oduševljava me mit o Ikaru i to kako je za njega letenje bilo jednostavno. Bio bih najsrećniji kada bismo mogli da letimo bez ičega. To se naravno neće dogoditi, ali pokušavamo da opremu kojom letimo, svedemo na minimum i to me usrećuje - rekao je tada Anđelo.

 BONUS VIDEO: Bili smo u "karton sitiju" ispod Pančevačkog mosta

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi