VELIKE PROMENE U ŠKOLAMA U SRBIJI! Uvode se novi predmeti, a od septembra se ukida i jedna važna stvar!

Računarstvo će sledeće godine učiti i mlađi osnovci.

Škola
Škola, Foto: Alo!/Masanori Jošida

*  Časovi informatike biće obavezni, a ne izborni

* Planirano je ulaganje vredno 900 miliona dinara

* Od septembra elektronski dnevnik potpuno zamenio papirni

Računarstvo će sledeće godine učiti i mlađi osnovci. Predmet "od igračke do računara" biće premešten u predškolsko.

Informatika će biti obavezan predmet od školske 2020/2021. godine - najavljuje za "Novosti" ministar prosvete Mladen Šarčević. Sadašnji predmet "od igračke do računara", koji je izborni, biće premešten u predškolsku nastavu, a osnovci će od prvog razreda imati nastavu iz informatike.

Objavljeni podaci koji bi trebalo da zabrinu sve Srbe! Sa Kosova stigla "armija" sa više od 11.000 Albanaca!

AUTOR: Alo/Sputnjik DATUM I VREME: 23.08.2019. 08:28 Jezivo! Albanci sa Kosova, Foto: EPA Procene su da se samo u poslednjih pet godina na područje južne Srbije doselilo više od 11.000 Albanca sa Kosova i Metohije. Masovna kupovina srpskih kuća i zemljišta od Srba počela je još 2010. godine.

 

Pripreme za uvođenje novine u nastavu počele su ove nedelje, a u projekat će biti uključen i Nacionalni prosvetni savet i Učiteljski fakultet.

- Časovi informatike biće obavezni, a ne izborni. Radna grupa će uskoro napraviti plan kojom dinamikom će se ovaj predmet uvoditi, da li prvo samo u prvi razred ili će biti neki drugi model - objašnjava ministar Šarčević za "Novosti" i dodaje:

NEČUVEN SKANDAL! Smenili Anu Brnabić i objavili ko je NOVI PREMIJER SRBIJE! (FOTO)

- Intenzivno opremamo škole kompjuterima i značajno povećavamo broj digitalnih učionica. Prošle školske godine bilo ih je 2.000, a do 15. septembra u školama će biti čak 10.000 digitalnih učionica. Plan je da se taj broj dogodine duplira, te da ukupno bude 20.000 digitalnih učionica. Planirano je ulaganje vredno 900 miliona dinara za informatičke kabinete.

Kako će u praksi izgledati časovi informatike još se ne zna, jer prosvetni stručnjaci imaju vremena do proleća na osmisle, a Ministarstvo prosvete da usvoji, nastavne planove i programe.

 

- Organizovaćemo i obuke za nastavnike. Jedna od ideja je i da se fond časova raspoređuje prema mogućnostima konkretnih nastavnika. Recimo, ako je neko sposobniji za držanje časova informatike, on će to raditi u više odeljenja, pa će biti oslobođen tolikog broja časova, recimo, 'sveta oko nas - objašnjava Šarčević.

Ministar kaže i da je većina škola opremljena za uvođenje elektronskog dnevnika. Kada je reč o opremi, tvrdi, svi imaju dovoljno kompjutera, nastavnici su obučeni, ali je u pojedinim krajevima, posebno u istočnoj Srbiji, problem internet, što je posao Ministarstva za trgovinu, turizam i usluge.

Planirano je da od septembra elektronski dnevnik u potpunosti zameni papirni, a ministar veruje da će to moći da se uradi u većini škola.

Bonus video: Dojava o bombi ispred skupštine Srbije

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi