ŠTA KAŽE CRKVA O ROŠTILJANJU ZA PRVI MAJ Ove godine praznik rada pada u vreme stradalne sedmice koja prethodi Vaskrsu
Foto: Alo.rs

Ove godine prvomajski praznici padaju baš u vreme stradalne sedmice koja prethodi Vaskrsu.

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs ove godine se proslavlja 5. maja.

Prazniku uvek prethodi strasna ili stradalna nedelja, poslednja sedmica velikog Vaskršnjeg posta tokom koje crkva propisuje strogi post na vodi.

Međutim, ove godine datum Vaskrsa znači i da praznik rada 1. maj, koji u našoj zemlji mnogi obeležavaju roštiljanjem u prirodi, pada u sred strasne nedelje, tačnije na Veliku sredu.

Šta o tome kaže crkva, otkriva nam otac Radoslav Savović, starešina hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici.

"Na Veliku sredu je Juda izdao Hrista. Sticajem okolnosti i 1. maj ove godine pada u sredu. Ali, to je stvar vere. Oni koji veruju sigurno taj dan neće roštiljati, nego će nastaviti post do Vaskrsa, pa će onda slaviti praznik", ističe sveštenik.

On dodaje i kako 1. maj i Vaskrs nemaju baš nikakve veze jedno s drugim.

"Prvi maj je nekakav radnički praznik, mada su okolnosti pod kojim je nastao bile sasvim drugačije. A Vaskrs je Vaskrs. Prvi maj nije crkveni praznik. Cveti su veliki praznik, Gospodnji praznik kada se jede riba, ali se ne prekida post", objašnjava otac Radoslav ističući kako 1. maj nije razlog zbog kojeg će verujući ljudi prekinuti post pre Vaskrsa, i to u poslednjoj, strasnoj nedelji koja bi trebalo da se isposti na vodi.

 

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading