OVDE ĆE USKORO PASTI 20CM SNEGA Objavljena detaljna prognoza za narednih 10 dana
Foto: Alo/Alo

Nastavlja se uobičajeno decembarsko vreme. Srbiju je juče zahvatilo naoblačenje sa susnežicom i snegom, pri čemu se u mnogim predelima severne i zapadne Srbije i zabelelo i to naročito u Bačkoj i Podrinju, uz nekoliko centimetara snega, u Loznici i do 10 cm, piše Telegraf.

Sneg je juče padao i u Beogradu, a zabeleli su se viši delovi grada.

Na istoku Srbije bilo je i ledene kiše.

U Srbiji će i danas biti oblačno i tmurno, povremeno sa kišom, susnežicom i snegom. Padavine će u većini predela biti mešovitog karaktera, jer će temperature biti uglavnom nekoliko stepeni iznad nule ili vrlo blizu nule, ali u plusu. Jedino se u brdsko-planinskim predelima očekuju temperature u minisu, pa se u tim predelima očekuju padavine samo u obliku snega.

Trenutne temperature u većem delu Srbije kreću se od 1 do 5°C, u Beogradu je 4°C. Sjenica meri -1°C, Zlatibor -2°C, a Kopaonik -6°C.

Maksimalna temperatura biće danas u Srbiji od 2°C na severu Vojvodine do 6°C na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 4°C.

Padavine u obliku kiše, susnežice i snega očekuju se povremeno i u noći ka petku i tokom petka jutra i dela prepodenva, dok će u petak posle podne padavine u svim predelima Srbije prestati.

Inače, snežni pokrivač koji se formirao u predelima sa snegom ili će se tel formirati, biće kratkotrajnog daha i neće se dugo zasdržavati, jer temperature neće ići u minus. Na području Beograda manji snežni pokrivač formirao se uglavnom u višim delovima grada i prigradskim naseljima, naročito na južnom i istočnom obodu grada, dok se u centru grada nije skoro ni zadržavao.

U toku noći i sutra na planinama se očekuje da padne 5 do 15 cm snega, lokalno do 20 cm, a u nižim predelima gde se bude formirao snežni pokrivač bilo bi ga do 5 cm, lokalno 10 do 15 cm, ali kako bi bio vlažan, a temperatura ne bi išla u minus, snežni pokrivač bio bi kratkotrajan i ne bi se dugo zadržavao.

Zbog kiše, susnežice i snega, putevi u Srbiji su veoma mokri i klizavi, pa se u saobraćaju preporučuje oprez i smanjena brzina kretanja, odnosno da se vožnja prilagodi uslovima u saobraćaju. Iako u delovima Srbije pada i sneg, on se ne zadržava na putevima, ali bez zimske opreme ne treba kretati na put.

Jutarnja temperatura u petak biće od -2 do 2°C, u Beogradu 1°C, a maksimalna dnevna od 2°C na severu Vojvodine do 7°C na istoku Srbije, u Beogradu do 2°C.

Za vikend ujutro slab mraz i magla ili tmurno vreme. U subotu tokom dana suvo. U nedelju pre podne u Bačkoj i Sremu naoblačenje, ponegde sa ledenom kišom, a ovo naoblačenje tokom poslepodneva proširiće se i na ostale predele Srbije, ali kako će biti toplije očekuje se kiša u nižim, a sneg u višim planinama.

Maksimalna temperatura tokom vikenda biće od 3 do 7°C, u nedelju na jugoistoku Srbije do 9°C, dok će maksimalna temperatura u Beogradu tokom vikenda biti od 5 do 7°C.

Sledi otopljenje

Prema vremenskoj porgnozi, početkom sledeće sedmice osetno toplije, uz maksimalne temperature i iznad 10°C, a ovakve temperature zadržale bi se do 14. decembra. Sredinom sledeće sedmice novo jače naoblačenje sa kišom.

Od 15. decembra očekuje se zahlađenje i pad temperature na normalne vrednosti za sredinu decembra. Kiša i susnežica očekuju se u nižim, sneg u višim predelima, a uslova za sneg biće ponegde i u nižim predelima. Ipak, značajnije zahlađenje ne očekuje se u Srbiji narednih desetak dana, niti vreme nalik onom pravom zismkom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading