Pregled
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Dijareja spada među najčešće stomačne tegobe savremenog čoveka, a procena je da svako ima dijareju barem nekoliko puta godišnje, dok je neki dobijaju i mnogo češće.

Osim što ukazuje na problem sa varenjem, dijareja je za osobu koja je ima i vrlo iritantna i predstavlja izuzetno neprijatno iskustvo, ali baš kao što postoje različite vrste izmeta - opisane u Bristolskom grafikonu stolice - postoji pet različitih tipova dijareje koji će vam reći da li morate da posetite lekara ili možete i sami da se pobrinete za problem.

Ideja da proučavate svoj izmet bi vas mogla učiniti gadljivim - naravno, to nije lep zadatak. Ali gastroenterolog u Zdravstvenom centru "Providence Saint John's" Rudolph Bedford rekao je da bi to moglo biti ključ za zaustavljanje vašeg proliva.

Bez daljeg odlaganja, evo pet vrsta proliva i kada su oni znak da treba da potražite pomoć.

Osmotska dijareja

Osmotski proliv se odnosi na izmet koji je posebno vodenast. Događa se kada se previše vode uvuče u creva, kada vaše telo ima poteškoća da apsorbuje hranu, rekao je dr Bedford. Netolerancija na laktozu – šećer koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima – i veštački zaslađivači su uobičajeni okidači za ovu vrstu proliva. Izbegavanje mlečnih proizvoda i veštački zaslađenih stvari može pomoći.

Sekretorna dijareja

Sekretni proliv izgleda veoma slično osmotskom prolivu, ali znaćete da je ovaj u pitanju, ako ste izbegavali okidače kao što su mlečni proizvodi. Gastroenterolog Skot Gabard rekao je da se ovaj oblik javlja kada vaša creva luče elektrolite u debelo crevo, čineći da se voda nakuplja. Ako mislite da je ovo uzrok vašeg proliva, svakako je vreme da pozovete lekara, jer se sekretni proliv može javiti usled infekcije ili endokrinih problema.

Eksudativna dijareja

Eksudativni je obično povezan sa inflamatornim bolestima creva kao što su Kronova bolest ili ulcerozni kolitis, i može biti alarmantan, jer možete pronaći krv ili gnoj u svojoj stolici. Bakterije Ešerihije koli takođe mogu biti uzrok, kaže dr Bedford. Uvek treba da razgovarate sa lekarom, ako nađete krv u izmetu.

Paradoksalna dijareja

Paradoksalni proliv je upravo ono što zvuči. Osobe koje pate od ovog stanja doživljavaju mučan zatvor - poteškoće i naprezanje - praćene prolivom. Ovo se dešava kada tečnost izađe iz creva iza tvrde stolice, izazivajući proliv. Najbolji način za rešavanje ovog problema je ublažavanje zatvora. Pijenje puno vode, vežbanje i konzumiranje hrane bogate vlaknima mogu pomoći.

Pseudodijareja

Pseudodijareja bukvalno znači lažna dijareja - znaćete da je imate ako imate česte i vodenaste stolice više od tri puta dnevno. Ovo je uobičajeno kod stanja kao što je sindrom iritabilnog creva (IBS), ali se može javiti i zbog zatvora, rekao je dr Bedford. Razgovarajte sa lekarom ako vam ne pomogne uzimanje više vlaknaste hrane ili ako primetite promene.

Kada se treba zabrinuti?

Dijareja znači da imate češću, opušteniju i vodenastiju stolicu nego inače. Trebalo bi da razgovarate sa lekarom ako:

- Je česta ili ozbiljna,
- Traje više od sedam dana,
- Vaša stolica ima krv,
- Imate uporno povraćanje i ne možete da zadržite tečnost i imate jak ili kontinuirani bol u stomaku,
- Gubite težinu bez namere
- Imate veliku količinu veoma vodenaste stolice,
- Javlja se noću i ometa san,
- Nedavno ste uzimali antibiotike ili ste se lečili u bolnici,
- Imate znake dehidracije - uključujući pospanost, mokrenje manje nego obično i vrtoglavicu ili vrtoglavicu i,
- Imate izmet koji je taman ili crn - to može biti znak krvarenja u vašem stomaku.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading