pas
Foto: Alo/Shutterstock

Nina Horvat Rusjakov, dr. vet. med. kaže da je probavni sistem pasa i mačaka prilagođen njihovoj ishrani.

Psi spadaju u grupu svaštojeda, dok su mačke pravi mesojedi. Probavni sistem počinje usnom dupljom, nastavlja ždrelom i jednjakom do želuca, odakle vodi kroz tanko i debelo crevo do rektuma.

Šta je dijareja?

Dijareja (proliv) predstavlja pojavu veće količine tečnosti u izmetu, što je obično praćeno češćim pražnjenjem creva i povećanom količinom izmeta. Intezivna dijareja koja traje duže vremena može dovesti do gubitka velike količine tečnosti iz organizma, odnosno dovesti do dehidracije. Dijareje mogu biti akutne, ako traju manje od 14 dana, ili hronične, ako traju duže od 14 dana. U odnosu na mesto pojave dijareje, ona moće biti dijareja tankog ili debelog creva.

Koji su razlozi pojave dijareje? Razlozi mogu biti:

● greške u ishrani

● uzroci iz spoljašnje sredine

● pokvarena hrana, hemikalije, toksini...

Uzročnici dijareje:

● lekovi

● virusi, bakterije i paraziti

● sistemske bolesti

● začepljenje creva

Koji klinički znaci prate dijareju?

Kod blažih poremećaja funkcije digestivnog sistema može se zapaziti učestalo defeciranje sa prisustvom tečnog izmeta, pri čemu je ljubimac još uvek živahan i sa očuvanim apetitom. Kod ozbiljnijih poremećaja, zapažaju se klinički znaci koji ukazuju na ozbiljnost date situacije:

● bolan abdomen

● depresija

● crno obojen izmet (melena) – ukazuje na krvarenje u prednjim partijama digestivnog sistema

● prisustvo sveže krvi u izmetu (hematohezija) – ukazuje na krvarenje u zadnjim partijama creva

● dehidracija

● povišena telesna temperatura ...

Kada psa ili mačku sa dijarejom treba odvesti kod veterinara?

Da li ljubimca treba odvesti kod veterinara zavisi od ozbiljnosti kliničkih simptoma. Naime, ako je ljubimac živahan, ima očuvan apetit, dijareja ne traje duže od tri dana, pri čemu se konzinstencija izmeta poboljšava, najverovatnije pregled od strane veterinara nije neobhodan. Kod jako mladih životinja ne treba čekati sa pregledom, jer se jako brzo javi dehidracije. Kada je dijareja praćena gubitkom apetita, apatijom, prisustvom krvi u fecesu, dehidracijom i dr., pregled je hitan i neizbežan. Veterinar će se, na osnovu kliničkog pregleda i podataka koje dobije od vlasnika, odlučiti da li su potrebne i dodatne analize, kao što su pregled fecesa na prisustvo patogena, pregled krvi i/urina, ultrazvučni pregled, rendgen dijagnostika i dr. Uzroci akutne dijareje su, uglavnom, uzimanje ostataka hrane sa stola, uzimanje hrane iz kante za otpatke, promena uobičajene hrane; dok pojava dugotrajne (hronične) dijareje ukazuje na sistemske bolesti (oboljenja jetre, trbušne maramice, creva), obstrukciju creva, infektivne bolesti virusne, bakterijske i parazitske etiologije.

Lečenje

Lečenje stanja praćena dijarejom zavisi od primarnog uzroka pojave diareje. Kod blagih dijareja, gde je apetit očuvan i ljubimac živahan, može se primeniti specijalna dijeta prilagođena ovakvim stanjima: više manjih obroka, lako svariva hrana sa manje masti i više vlakana. Postoje i komercijalne, već izbalansirane hrane za ovakve prilike, međutim, dijetu za stanja diajareje vlasnici mogu spremiti i sami. Naime, kuvan pirinač sa dodatkom pilećeg mesa i pavlake sa niskim procentom masti uspešno smanjuje znake dijareje. Uspeh u lečenju daje i primena probiotika, prebiotika i drugih specijalnih aditiva. Kao što stoji u prethodnom tekstu, ukoliko je dijareja praćena ozbiljnijim poremećajima zdravstvenog stanja i dehidracijom, odlazak kod veterinara je nužan.

dijareja psi

Promo

 

Primer kako vlasnici mogu uticati na smanjenje intenziteta i trajanja dijareje kod svojih ljubimaca je upotreba dodatka hrani na bazi ekstrakta slatkog kestena, komercijalno dostupan kao Farmatan PET. Farmatan PET je potpuno prirodni proizvod prijatnog mirisa, bez veštakčih dodataka i aoma. U obliku je tablete za žvakanje koja se može deliti i tako prilagođavati doza na osnovu težine ljubimca. Kestenov ekstrakt je jedan od najvažnijih izvora polifenola kojima se pripisuju zasluge za očuvanje intregriteta probavnog sistema ali poboljšanje antioksidativnog i imunološkog statusa organizma. Tanini iz Farmatan PET smanjuju inflamaciju u crevnom traktu, povećavaju integritet ćelija creva i utiču na smanjenje količine izlučene vode preko izmeta, što značajno utiče na smanjenje intenziteta i trajanje dijareje kod kućnih ljubimaca.

dijareja psi

Promo

 

Uz to, Farmatan PET značajno smanjuje prisustvo amonijaka i drugih neprijatnih mirisa u izmetu, pri čemu je konzistencija izmeta čvršća i laka za sakupljanje. U daljem tekstu su predstavljeni rezultati ogleda iz Belgije gde se Farmatan PET upotrebio u hrani za pse koji su imali dijareju različitog intenziteta. Hrana sa Farmatan PET-om je dodavana svakodnevno, pri čemu je beležena promena konzinstencije izmeta. Poboljšanje se videlo već prvog dana upotrebe Farmatan PET-a, pri čemu su petog dana svi psi koji su učestvovali u ogledu imali izmet normalne konzistencije. Preparat Farmatan PET je dostupan u većini bolje opremeljenih veterinarski abulanti i apoteka.

dijareja psi

Promo

 

LITERATURA

1) https://todaysveterinarypractice.com/gastroenterology/gi-intervention-approach-to-diagnosis-and-therapy-of-the-patient-with-acute-diarrhea/ 2) https://todaysveterinarypractice.com/gastroenterology/intestinal-microbes-digestive-system-disease-dogs/ 3) https://todaysveterinarypractice.com/gastroenterology/6716-2/

4) https://www.msdvetmanual.com/digestive-system/diseases-of-the-stomach-and-intestines-in-small-animals/chronic-enteropathies-in-small-animals

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading