Krsta Simić
Foto: Printscreen/Youtube

Krsta i Pranvera Simić iz Velike Hoče kod Orahovca na Kosovu i Metohiji žive srećno i složno, iako se suočavaju sa velikim siromaštvom, uprkos svom trudu i radu. Njijova priča počela je na neverovatan način, te komšije i posle čitave decenije ne mogu da poveruju da je ova ljubav prevazišla sve prepreke.

Naime, ona je Albanka iz Kruje, rodnog mesta vojskovodje Skenderbega, a on je Srbin sa Kosova - male su bile šanse da se ikada sretnu, ali sudbina je tu umešala prste. Krsta je već bio na ulasku u petu deceniju u mislio je da se nikada neće oženiti, a onda je odlučio da sreću potraži u drugoj državi, i ispostavilo se da bolji potez nije mogao da napravi.

Videvši da su nekoliko muškaraca iz njegovog sela pronašli neveste u Albaniji, i on je krenuo tim putem, a svoju suprugu je upoznao na severu te zemlje sasvim slučajno. Već na prvi pogled shvatili su da su, zapravo, stvoreni jedno za drugo.

Krsta Simić

Youtube

 

I tako je sve počelo. Njeni su bili zadovoljni potencijalnim zetom, kućom, selom i uslovima u kojima bi živela na KiM. Sa druge strane, prihvatili su i Krstinu želju da mlada pređe u pravoslavlje, te da se uda u srpskoj svetinji.

Njihova priča u čijoj je srži da ljubav na duge staze može da prevaziđe sve nedaće, ganula je srca brojnih i Srba i Albanaca. Refki Alija je i snimio kako izgleda njihova svakodnevica, koja nije nimalo laka, ali opet, oni se ne žale, već vredno rade, boreći se za bolje sutra.

Mladoženja Simić kaže da je prezadovoljan suprugom.

- U početku mi je bilo teško, jer nisam znala jezik. Drugačija je kultura i običaji, ali sve sam prihvatila i sada to poštujem - rekla je Pranvera.

Selo je, kaže, dobro, a za dalje ona ne zna jer okolo i ne ide. Vredna je, sprema, kuva, gleda decu...

U kuću Simića donela je radost podarivši život Stefanu, Aleksi i Novaku, a u međuvremenu je rodila i četvrtog sinčića.

Snajka kaže da se u kući govori srpski, i da mališani znaju tek poneku reč albanskog.

- Albanski će naučiti vremenom, ali sada je zbog škole najbitnije da znaju dobro srpski.

Kada god mogu, rado idu i kod njenih na sever Albanije. Takođe, i Pranverina familija veoma često dolazi u Veliku Hoču i svi se odlično slažu, te lako prevazilaze i jeziče barijere. Svi su bili i na venčanje kao i na krštenja kad su se deca rodila.

I svekrva Radmila potvrđuje da je snajki u početku bilo malo teško, ali se vremenom navikla. Kad govori o njoj zove je snaška, a raduje se i kad joj dođe prija. Pošto se ne razumeju, "snaška" onda prevodi.

- Sedma godina kako je ovde, fino se snašla, dobro zajedno živimo. Nema nikakvih problema, bila sam presrećna kada ju je sin doveo u kuću.

Krsta ističe da je zbog supruge, ali pre svega zbog njene familije počeo da uči i albanski i savladao je 50-60 odsto a želeo bi da zna više - da može da priča sa šuracima i tazbinom tamo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Ljuba

12.11.2023 20:01

Bas lepo ,sastale se dve Bozije duse.