UBICA I IMITATORI OSTAJU POD KLJUČEM! K. K. koji je izvršio masakr, kao i nasilnici koji ga oponašaju idu na posmatranje
Foto: Alo/Tanjug/STR

Kako je za Alo! ispričala advokatica Natalija Bobot, deca koja su po ugledu na K. K., na primer, pisala spiskove za odstrel, nosila oružje u školu ili na mrežama najavljivala nove masakre neće moći tek tako da nastave da idu u škole.

- Ukoliko su po nalogu tužioca postupci prema njima započeti, ne očekujem da idu u školu dok ti postupci ne budu završeni, ali će svako od njih, shodno uzrastu i zakonskim odredbama, snositi sankciju. To podrazumeva i da li će imati pratnju u školu, nastavak rada sa psiholozima i stručnim licima u školi ili van nje - kaže sagovornica Alo!

Kada su u pitanju oni koji su već počinili neko krivično delo, deca ispod 14 godina ne podležu nikakvoj krivičnoj odgovornosti, shodno Krivičnom zakoniku i Zakoniku o maloletnim počiniocima, dok se onima između 14 i 16 godina mogu izreći vaspitne i kaznene mere, gde je najteža mera upućivanje u popravni dom.

- Mišljenje o stepenu njihovog duševnog razvoja, porodičnu anamnezu, ekspertizu porodičnog razvoja i eventualne opasnosti da ponovo učini neku radnju ili krivično delo daje Centar za socijalni rad. Na osnovu toga sudsko veće, koje je sastavljeno od sudije posebno obučenog da vodi postupke prema maloletnim licima i dvoje sudija porotnika, donosi odluku na predlog javnog tužioca - kaže Bobot, i ističe da svi oni moraju imati iskustvo u radu s maloletnicima.

Ona dodaje da je svaki od postupaka slučaj za sebe i nema šablona:

- Vrlo obazrivo se mora pristupati u izricanju stavova, čak i komentarisanju, jer u ovim slučajevima nikada nije sve belo ili crno, jer je uvek puno nijansi u odgovorima na pitanja zašto su to uradili, kao i da li se može očekivati recidiv. Nekada su to najsituacionija ponašanja, pa ta deca u praksi nikada više u životu ne ponove nikakvo problematično ponašanje, a nekada se iz naizgled banalne situacije izrodi nešto mnogo teže, na stručnjacima je da procene koji se od ta dva scenarija očekuje.

Oni koji odlaze u vaspitno-popravne domove prolaze ozbiljan tretman resocijalizacije i prevaspitanja.

- Te mere se preispituju na svakih šest meseci, pa ljudi koji rade s njima procenjuju da li ima rezultata, da li treba produžiti meru, ili pustiti to lice da se vrati u sredinu iz koje je došlo - zaključuje sagovornica Alo!

Zbog celokupne situacije, nemilih događaja, strahova i tenzija koje su porasle u javnosti, šef Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković najavio je da će i najmanje preteća poruka na društvenim mrežama biti proverena do kraja, a to uključuje utvrđivanje lokacije emitovanja, pretres i hapšenje.

Kako je naveo, ako se na sudu dokaže da je učinjeno krivično delo izazivanja opšte opasnosti, osobama koje su postavljale preteće poruke preti višegodišnja kazna zatvora, a za najteže oblike je zaprećena od dve do 12 godina.

- Ne pratite poremećene osobe. Ne pratite nasilne sajtove, grupe i objave. Ne smatrajte da je nasilje kul. Nemojte se osvešćivati prekasno, jer može biti bolno - poručio je Stamenković.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u petak izjavio da je dan nakon tragedije u vračarskoj školi, na teritoriji Srbije bilo 25 intervencija „zbog groznog ponašanja omladine koja imitira ubicu“, i još 20 lažnih prijava, i najavio je i da će biti provereno 45.000 profila na društvenim mrežama „kojima se dopadaju ubice“.

Cilj kazne je poboljšanje

Svi postupci koji se vode prema maloletnim licima, ističe Bobot, nemaju za cilj represiju, nego prevenciju.

- Sve se preduzima da bi se sprečilo loše ponašanje i uvek je u interesu maloletnog lica - da bi se to dete na vreme resocijalizovalo i na vreme sprečilo da se nešto slično ili još gore ponovi - kaže Bobot.

Roditelji ne mogu protiv Centra

Pojedini mediji navode da je majka K. K. najavila da neće dozvoliti da njen sin bude procesuiran, te da postoji verovatnoća da se on narednih dana pojavi u školi. Kako ističe advokatica Natalija Bobot, uz ogradu da ne može da komentariše konkretan slučaj, iako se roditelj proceni kao podoban, ne može da radi suprotno procenama stručnjaka.

- Teorijski, to je moguće, ali bi moglo da se proceni kao krivično delo roditelja. Ako stručnjaci procene  da je bilo kom detetu potreban bilo koji vid lečenja ili smeštanja u neku instituciju, a roditelj to odbije, to bi se moglo protumačiti kao zanemarivanje i za to bi odgovarao u krivičnom postupku - kaže advokatica.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading