K. K. ĆE OSTATI IZA REŠETAKA GODINAMA Evo šta važeći zakon predviđa u slučaju dečaka-ubice
Foto: Privatna arhiva

On se sve vreme kod osoblja Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu raspituje kad će da ga puste kući i ne pokazuje ni trunku kajanja.

Mada je dokazano da je svirepi zločin planirao mesec dana i da je hladnokrvno pobio nevinu decu, ponaša se kao da se ništa nije desilo. Štaviše, svakog dana pi ta da li je postao glavna zvezda društvenih mreža, da li je sada car medu vršnjacima, jezivo... - kaže izvor Srpskog telegrafa.

K., prema saznanjima, biće u izolaciji i zadržavan na klinici što je duže moguće. Takvu opciju dopušta Zakon o zaštiti lica s mentalnim smetnjama, koji predviđa da i dete, odnosno svi mlađi od 18 godina, mogu biti podvrgnuti takvoj medicinskoj meri.

Dete može biti podvrgnuto medicinskoj meri uz pristanak roditelja, ali i bez pristanka, kada je neophodno sprečiti ugrožavanje života i bezbednosti tog lica ili drugih osoba.

Prema tom zakonu, zaštita mentalnog zdravlja podrazumeva prevenciju nastanka mentalnih smetnji, unapređenje mentalnog zdravlja, analizu i dijagnozu mentalnog stanja lica, lečenje i rehabilitaciju zbog mentalnih smetnji.

Ukoliko pristanak izostane, o zadržavanju odlučuje sud, i to do 30 dana. A onda sud zadržavanje može produžiti do tri meseca, a svako sledeće i do šest meseci.

- Psihijatrijska ustanova, prema pravilu, dostavlja sudu redovne tromesečne izveštaje o zdravstvenom stanju lica s mentalnim smetnjama, zadržanog bez njegovog pristanka, a na zahtev suda i češće - navodi se u zakonu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Todor

10.05.2023 01:10

Ako postavlja to pitanje onda se postavlja pitanje kako i odakle je upoznat sa posledicama i mogucem ishodu presude kao maloletnik.

Sremac

10.05.2023 05:29

Samo neka trune da više nikad ne idi belog dana đukela treba ga ubiti ko kera monstrum

Stojan

10.05.2023 06:11

U zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi mora biti drzan do kraja bioloskog zivota, inace ce ponovo napraviti masakr neduznih. Interesantno je da u tom njegovom dobro planiranom scenariju, koji je sacinio,nigde nije predvideo da sebe likvidira? Znaci, voli sebe, jos kako!