OPASNOST VREBA IZ TRAVE,  AKO VAS UJEDE HITNO KOD LEKARA!  Oni su ovih dana posebno aktivni
Foto: Shutterstock

Oni su ovih dana posebno aktivni, a ako vas neki ujede, vađenje je naporno i bolno, a neretko su zaraženi bakterijom koja izaziva lajmsku bolest, odnosno sistemsko oboljenje koje ugrožava ceo ljudski organizam, napada nervni sistem, kožu, kosti i zglobove, te može da dovede i do invaliditeta.

Da bi zaraženi krpelj preneo ovu zarazu, mora da ostane dovoljno dugo na domaćinu. Zato je potrebno krpelja izvaditi u prva 24 časa. Iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju ne preporučuju građanima da sami vade krpelja, već da to uradi zdravstveni radnik. Krpelja ne treba natapati raznim tečnostima i uljima jer se tako povećava mogućnost infekcije, a lekar treba da prati dalje promene na mestu uboda i eventualno primeni antibiotsku terapiju. Krpelj može i da se testira da bi se proverilo da li je zaražen.

Od krpelja se u prirodi možete zaštiti najpre adekvatnim oblačenjem - nošenjem odeće sa dugim rukavima i nogavicama, kao i dubljim patikama. Po dolasku iz prirodu savetuje se pregled tela, posebno prevoje prepona, pazuha, vrat, ispod kose, da vidimo da li se neki krpelj zakači.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading