ALARMANTNO! Prijavljeno 860 ujeda pasa, od toga, u 175 slučajeva ljude su napali kućni ljubimci: Neodgovorni vlasnici - najopasnija rasa!
Foto: Alo/Foto: Shutterstock, ilustracija

Gotovo da nema dana i mesta u Srbiji da se neko ne požali na napad pasa. Žrtve su, i to je najstrašnije, mahom deca, mada ima i odraslih.

Rečnikom brojki, samo prošle godine na teritoriji Beograda prijavljeno je 860 ujeda pasa, ispostavilo se da je u 175 slučajeva reč o vlasničkim psima, ostalo se stavlja na dušu lutalicama.

- Najčešće su to bili rotvajleri, pitbul terijeri, američki stafordi, šarplaninci. Ipak, najopasnija rasa su, po mom mišljenju, neodgovorni i agresivni vlasnici - rekla je za Alo! veterinarka Dragana Marić.

Da je tako, svedoči i jedan od poslednjih slučajeva. Dečaka koji je sa majkom išao trotoarom napao je pas koga je vlasnik pustio s povoca. Dete je, srećom, prošlo bez ozbiljnih povreda, a njegova majka je za Alo! opisala šta se desilo.

Lutalice ponovo seju strah u Novom Pazaru

Nakon što su prošle sedmice psi lutalice napali trudnicu u krugu novopazarske bolnice, u Rekreacionom centru napali su i profesorku Tehničke škole, koja je prilikom pokušaja da se odbrani pala i slomila ruku.

- Napad se dogodio tokom jutarnjih časova, kad parku nije bilo puno ljudi. Čopor pasa napao je profesorku, a ona je pokušavala da ih zaplaši i otera i u tom trenutku se spotakla i pala. Na svu sreću, razjareni psi lutalice tada su otišli od nje, nisu je izujedali. Profesorka je prilikom pada slomila ruku - potvrđeno je za agenciju RINA.

Ovaj napad pasa lutalica prijavljen je nadležnim organima.

- Ovo je veliki problem, nadam se da će konačno jednom biti rešen. Sada strahujemo svaki put kad izađemo na ulicu, nikad ne znamo iza kog ugla mogu da se pojave. Ima ih svuda. Mnogo smo uplašeni i za decu - dodali su građani.

- S obzirom na to da stalno tuda šetamo, i mi i taj čovek sa svojim rotvajlerom, nekoliko puta smo ga zamolili da ga ne pušta blizu nas, bez obzira što je, prema njegovim rečima, to dobar pas i neće on nikoga da povredi. Ali, ispostavilo se da ipak hoće, nasrnuo je na mog maloletnog sina. Hvala Bogu, sve je dobro prošlo, završili smo kod neurohirurga u ponoć, imamo manju povredu na čelu, ali naježim se kad pomislim šta je moglo da se desi. Zato, ubuduće, ukoliko na moje dete i mene krene pas, boriću se svim raspoloživim sredstvima - rekla je za Alo! ova izbezumljena majka, koja je svoje iskustvo podelila i na društvenim mrežama.

ALARMANTNO! Prijavljeno 860 ujeda pasa, od toga, u 175 slučajeva ljude su napali kućni ljubimci: Neodgovorni vlasnici - najopasnija rasa!

Foto: Shutterstock, ilustracija

 

Da su lutalice izumrla vrsta potvrdili su i iz JKP „Veterine Beograd“.

- U poslednjih deset godina „Veterina Beograd“ je sterilisala ogroman broj po metodi CNR: uhvati, steriliši i pusti. Psi žive u takvom okruženju oko osam godina, tako da i taj poslednji nekadašnji pas lutalica više ne postoji, uginuo je prirodnom smrću. A svi ostali psi koji se možda trenutno nađu na rubovima centra, to su uglavnom vlasnički neobeleženi pušteni psi - rekao je direktor JKP „Veterina Beograd“ Budimir Grubić.

Kao što je poznato, svaki vlasnik bi trebalo da čipuje psa i vakciniše ga protiv besnila. Tako je u teoriji, u praksi je očigledno drugačije.

Za nesavesne vlasnike propisana je kazna i do tri miliona dinara. Uz to, kad se sve sabere i oduzme, ljudi se ipak mnogo više plaše četvoronožnih krvoloka nego njihovih vlasnika, zbog čega sve češće nadležnim prijavljuju nesavesne vlasnike pasa.

Dečaka napali psi u školskom dvorištu

Više pasa lutalica napalo je u petak popodne desetogodišnjeg dečaka u dvorištu škole „Branko Ćopić“ u beogradskom naselju Rakovica. Kako saznaje Tanjug, dečaka je za vreme časa fizičkog vaspitanja izujedalo više pasa lutalica, usled čega je zadobio povrede desnog ramena i desne noge. Dečak je prevezen u Tiršovu, a nakon ukazane pomoći, pušten je na kućno lečenje. O ovom incidentu obaveštena je i Zoohigijena. Policijska istraga je u toku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading