BAKŠIŠ TREBA DA SE ZASLUŽI! Konobari protiv ideje o obaveznim napojnicama
Foto: Alo/Foto ALO!

Ovih dana uveliko se priča o mogućnosti da čašćavanje konobara postane obavezno i bude stavka na fiskalnom računu. Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede HORES je najavilo da će ministarstvima turizma i finansija uputiti inicijativu za uvođenje napojnice u legalne tokove.

Predsednik ovog udruženja Georgi Genov izjavio je da je njihov predlog da „čast za konobara“ bude 10 odsto od iznosa računa i napomenuo da i dalje postoji dilema da li bi napojnica trebalo da se uvede kao obavezan deo računa ili da i dalje bude stvar izbora. Prema njegovim rečima, taj novac delili bi konobari, kuvari i osoblje koje radi u ugostiteljskom objektu. Ako je u pitanju smeštajni deo, sakupljeni bakšiš bi se delio sobaricama i zaposlenima na recepciji.

I ranije su naši ugostitelji tražili uvođenje napojnice u legalne tokove, a kao glavni argument isticali su podatak da inspektori ne tolerišu višak novca u kasi i da im zbog toga pišu kazne i zatvaraju kafane.

Gorica Šćepančević ugostiteljskim radom se bavi 40 godina, završila je Ugostiteljsko-turističku školu u Beogradu i apsolutno je protiv ideje da napojnica bude obavezna.

- To treba da bude izbor, a ne obaveza. Napojnice postoje otkad postoje kafane i nikad ih nisu uzimali ni vlasnici ni država, već oni koji uslužuju goste - navela je Gorica.

Prema njenim rečima, sporno je i to što bi bakšiš trebalo da dele svi koji rade u jednom ugostiteljskom objektu.

- Uvek imate konobara koji pada sa nogu od posla i drugog koji hvata krivine i mrzi da da živi. Zašto bi prvi delio bakšiš sa drugim? - istakla je naša sagovornica i dodala da je uvek delila čast sa šankerima.

Profesor: Bolje keš na ruke!

Nastavnik praktične nastave Ugostiteljsko turističke škole u školskoj radionici u hotelu Palas Nemanja Gajić, smatra da je samo pitanje dana kada će i kod nas, kao i u mnogim drugim zemljama, bakšiš biti obavezan i sastavni deo računa.

- Kad bi mene pitali, bolje bi bilo da ostane kako je, da konobari dobijaju keš u ruke i to od jedan do 10 odsto od iznosa računa. Ovako, plašim se da će novac uzimati gazde, pre svega privatnih ugostiteljskih objekata koji su do lokala došli ko zna kako i u većini slučajeva se nisu školovali za taj posao. Takođe, protiv sam da konobar koji dobro radi posao, govori dva jezika i školuje se godinama za taj posao, deli nagradu sa nestrčnim kolegama koje se bave istim poslom. Jer, bakšiš je, najvećim delom, nagrada koju gost daje na osnovu atmosfere za stolom koju napravi dobar konobar - istakao je za Alo! Gajić.

- Od njih mnogo toga zavisi, počev od higijene čaša, šolja, preko kvaliteta kapućina ili voćnog kupa, na primer. Zato njih treba nagraditi, baš kao što napojnicu treba ostaviti samo kada ste zadovoljni uslugom pod kojom se podrazumeva i koliko brzo usluženi budete, da li vam konobar prilazi sa osmehom, da li vam donese šta ste naručili ili pomeša narudžbine, da li dovoljno često prazni pepeljare. Nas su u školi učili da čim vidimo dva pikavca, odmah menjamo pikslu - objasnila je Gorica koja je dobijala za 15 dana bakšiš u visini tadašnje zarade.

BAKŠIŠ TREBA DA SE ZASLUŽI! Konobari protiv ideje o obaveznim napojnicama

Foto ALO!

 

- Bilo je to u vreme hiperinflacije kada mi ja plata bila 150 marka, a za pola meseca sam dobila isto toliko bakšiša. Jednom sam, i to mi je bila i najveća napojnica, dobila 40 evra, koliki je bio i ceh - izjavila je Gorica, koja smatra da je najnormalnije da napojnica bude 10 odsto od iznosa računa.

- Bez obzira na visinu plate, svaki konobar voli da bude čašćen, makar to bilo 50 dinara jer tako mu stavljate do znanja da cenite njegov rad i to što se potrudio da vas ugosti - zaključila je Gorica.

Kako to rade drugi

U Švajcarskoj gostu računaju 15 odsto na ime usluge, u Velikoj Britaniji 12,5, u Francuskoj ili Španiji od 10 do 15 procenata. U Severnoj Americi konobari će, ukoliko im ostavite napojnicu od 10 odsto, pomisliti da niste zadovoljni uslugom, jer očekuju duplo. Šveđani i Norvežani će trčati za vama da vam vrate novac, jer ne poznaju tu vrstu nagrade, a Japanci bi napojnicu doživeli kao uvredu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading