radnici
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Samo u Beogradu je 30.000 stranih radnika više. I pored toga, i dalje nedostaju svi profili radnika. Neke procene su da nedostaje oko 20.000 vozača i otprilike isto toliko radnika u ugostiteljstvu, objavio je RTS.

Od ukupnog broja pridošlih, najviše je radnika iz Kine, njih 10.000. Drugi po brojnosti su građani Rusije - 8.000, zatim 5.500 radnika iz Turske, 3.000 iz Indije a slede Kuba, Nepal, Bangladeš i, konačno, zemlje iz susedstva.

U Republici Srpskoj procenjuju da će trendom pada nezaposlenosti za najkasnije četiri godine ostati bez raspoloživog kadra na birou.

Srbija je jedna od potpisnica Globalnog sporazuma o migracijama koji treba da štite migrante, ali i da bude u funkciji održivog razvoja.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, za vreme čijeg je mandata kao ministarke za rad i započela izrada zakona o zapošljavanju stranaca i potpisano više međudržavnih sporazuma, kaže da su se ti radnici pokazali kao dobri i da su se porodično brzo integrisali.

- Ono što je neminovno jeste ta migracija radne snage i migracija iz inostranstva, ali prioritet svih naših aktivnosti jeste da se vrate naši ljudi, koji su, nažalost, nekih prethodnih godina u potrazi za poslom otišli - navela je Kisićeva.

Nije tajna da je Evropska unija obezbedila velika sredstva za afričke zemlje, pre svega Maroko, Tunis i druge, odakle namerava da privuče talente.

U Srbiji je počela izrada prve liste deficitarnih zanimanja, a strani državljani koji poseduju tražene kvalifikacije neće morati da čekaju odobrenje Nacionalne službe za zapošljavanje.

Taj spisak će biti podložan izmenama, jer ako se utvrdi da u nekim strukama više ne manjka radnika i da bi novopridošli strani radnici mogli da ugroze posao domaćim, vlada će ih brisati sa spiska deficitarnih poslova.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Češalj za tapiranje šiški i bombone u torbi radikalke Celu emisiju “U RINGU” možete pogledati na našem YT kanalu! #foryoupage #fy #foryou #fypシ #viral #alo #alodnevnenovine ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading