konobar
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Ugostitelji u Hrvatskoj upozoravaju na brojne probleme. Jedan od njih je velik nedostatak radnika. Odliv kvalitetnih konobara u inostranstvo traje godinama, a Vedran Jakominić, predsednik Udruženja ugostitelja Kvarnera i Istre, kaže za N1 da su ugostitelji pravovremeno upozoravali na tu i druge nevolje s kojima se suočavaju u poslovanju.

- Da bismo razumeli situaciju, moramo se vratiti unatrag, do ulaska u Evropsku uniju, kada su ljudi počeli odlaziti u inostranstvo raditi u boljim uslovima i za veće plate. Upozorili smo da će do tog odliva doći i da ćemo morati uvoziti radnu snagu, prvo iz bližih zemalja, a onda i iz dalekih. Nažalost, to se i dogodilo, kazao je Jakominić.

“Ne mogu konobaru dati 3.000 evra…”

Ugostitelji, kaže, neprestano apeluju da im se omoguće bolji uslovi otkako je stopa PDV-a u ugostiteljstvu dignuta na 25 odsto.

- Ne mogu ja odlučiti da mi konobar ima 3.000 eura plate, ako moji poslovni rezultati to ne mogu pratiti. A da bi se to moglo, tražili smo spuštanje stope PDV-a u ugostiteljstvu koja je najveća u EU, promenu poreznih stopa na plate, legalizaciju napojnice, regulisanje privremenog i povremenog rada, vaučere za rad… celi niz načina na koje bi se moglo omogućiti nekome ko želi da radi - da radi legalno.

- Hteli smo da se osigura povremeni rad pa da možete pozvati prijatelja kada vam je gužva u kafiću da vam “uleti” na tri, četiri sata. Naravno, da mu to platite i da sve bude legalno. To bi rasteretilo i svadbe i razne druge događaje. Međutim, ništa od toga nije se dogodilo pa sada imamo katastrofalnu situaciju, objašnjava ovaj riječki ugostitelj.

“Sve karte smo bacili na turizam”

Jakominić sagledava problem šire i vidi ga u turizmu, odnosno onome u što je Hrvatska pretvorila turizam.

- Nama je turizam nacionalna strategija, a to je najgora moguća strategija. Turizam je super stvar, ali trebao bi biti dodana vrednost i aktivnost. A mi smo sve karte bacili na njega pa imamo 90 dana ekstremne sezonske špice u godini, kada ne stignemo sve odraditi niti forsirati domaće proizvode jer ih nemamo dovoljno. Sve moramo uvoziti jer ničega nemamo dovoljno.

- Mi za tih 90 dana u godini angažujemo ogromne resurse. Smeštajni kapaciteti, apartmani i hoteli, tankovi za pivo i vino, frižideri… sve to stoji prazno sledećih 270 dana i čeka novu sezonu. Ne koristimo turizam kao osnovu na kojoj bi gradili ostatak ekonomije. To jedino radi Istra i to se vidi kada dođete tamo – imate domaći proizvod koji je skup, ali je domaći i niko se zbog toga ne ljuti. Kad sve zbrojimo, shvatimo da imamo jako malo domaće industrije koja prati turizam, tvrdi Jakominić.

Dugo su ugostitelji čekali i na novi model fiskalizacije napojnica, koji se počeo široko primenjivati početkom ove godine, a omogućava kartično plaćanje napojnice preko POS uređaja. Jakominić kaže da je i on to željno iščekivao, ali da se razočarao.

- Veselili smo se legalizaciji kartičnih napojnica, no odlučeno je da se mora fiskalizirati i gotovinska napojnica. A način na koji je to određeno neizvediv je. To je možda izvedivo u restoranima s Mišelinovom zvezdicom gde imate tri konzumacije za veče i gde gostu donesete kovertu s računom, a on vam da karticu ili gotovinu pa vi to fiskalizujete i imate dva računa.

- Ali kad radite u kafiću pa vam neko ostavi 20 centi napojnice i ode, vi ste u problemu. On je po zakonu dužan uzeti račun, a vi morate tih 20 centi fiskalizujete tačno na taj račun koji je odneo. Znači, ako ne zapamtite broj računa, u prekršaju ste ili s tih 20 centi morate trčati do kase kako biste ih pridružili računu. Fiskalizaciju bakšiša trebalo bi urediti tako da na kraju dana konobar prebroji koliko je bakšiša dobio i onda to pridruži računima koje je fiskalizovao”, ističe Jakominić za N1, dodajući kako “sve što se ovde radi, radi se nekako bez veze”.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading