U OVOM GRADU U SRBIJI SVE VEĆA POTRAŽNJA ZA STANOVIMA Cene skočile 40 odsto, a ponuda mala
Tanjug

Cene nekretnina u Kikindi povećane su za 40 odsto, a slična situacija je i u većim gradovima, poput Beograda i Novog Sada. Uprkos velikoj potražnji za stanovima i kućama u gradu na severu Banata, ponuda prodaje nekretnina je mala.

Paradoks do kojeg je došlo tržište nekretnina u Kikindi, da uprkos 40 odsto većoj vrednosti, potražnja za njima ne opada, vlasnik agencije za nekretnine Milan Veselinov, vidi kao jedan od razloga poskupljenja kvadrata stambenog prostora, dok je s druge strane ponuda dosta oskudna.

- Jedan od razloga porasta cene nije samo veća potražnja, nego i vrednost građevinskog materijala i usluga koje su mnogo veće. Samim tim je i cena stanova i kuća uvećana-kaže Veselinov.

Dodaje da stanova za prodaju nema dovoljno, naročito ne garsonjera, ali i onih niže spratnosti. Mladi ljudi danas imaju druge standarde za kupovinu kuća. Traže veliki dnevni boravak i par malih spavaćih soba, dok je za stanove, pored nižih spratova, uslov i da zgrade imaju lift. Sve to utiče na diktiranje cene kvadrata koje se kreću od 800 do 100 evra.

- Cena kvadrata malog stana je oko 950 evra. Ako se garsonjera ilii manji stan pojavi na tržištu, može se dobiti i 1.000 evra za kvadrat. Što je stan veći, cena kvadrata je manja, a razlika u veličini stambenog prostora u odnosu na manji stan je samo u jednoj sobi-objašnjava Veselinov.

Prosečna četvoročlana porodica, sa istim takvim primanjima, kupuje stan koji košta od 35 do 50.000 evra. Zima će doneti novu neizvesnost, pa je moguće da će usporiti potražnju, na koju utiče i varijabilna kamata kod banaka, što opet uslovljava nestabilnost iznosa kredita.

 

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading