POMEN NEVINIM ŽRTVAMA Patrijarh Porfirije služio liturgiju za stradale u Medačkom džepu (FOTO/VIDEO)
Alo

Patrijarhu Porfiriju sasluživali su episkop gornjokarlovački Gerasim i sveštenstvo iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve.

U Manastiru usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, u kojem je patrijarh SPC-a služio liturgiju s episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom, okupio se velik broj vernika iz cele Like, koje je Porfirije pozvao da prizivaju mir Božji, koji znači "mir sa sobom i sa svima oko nas".

"Molili smo za sve nevino postradale u Metku i Lici u nesretnim i nepotrebnim sukobima i ratu", kazao je Porfirije i ocenio kako se ne čini dovoljno da te rane zacele.

"Mi hrišćani moramo biti odgovorni za sve, bez obzira što drugi nisu i što ćemo ponekada biti krivo tumačeni", rekao je patrijarh dodavši da se pravoslavni vernici moraju moliti za svoje protivnike jer molitva za njih vodi ka simpatiji i ljubavi prema njima.

"Važno je da ovaj pravoslavni narod zna da su njihovi pastiri s njima, da su spremni podeliti svaku radost i nevolju i da prizivaju zajedno mir Božji u naše duše i oko nas", kazao je.

Liturgiji su prisustvovali potpredsednica vlade RH Anja Šimpraga i saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević, koji je na lokalnom groblju u Metku položio vijenac SNV-a civilnim žrtvama "ratnog zločina Hrvatske vojske iz septembra 1993."

POMEN NEVINIM ŽRTVAMA Patrijarh Porfirije služio liturgiju za stradale u Medačkom džepu (FOTO/VIDEO)

Alo

 

 

"Došli smo se pokloniti civilnim žrtvama akcije Medački džep, gdje je bio veliki broj žrtava i gdje je utvrđeno da su počinjeni ratni zločini za koje je Mirko Norac osuđen za zapovjednu odgovornost” rekao je Boris Milošević.

Podsetio je kako se procenjuje da je tijekom akcije stradalo od 70 do više od 80 žrtava. “Život se nije vratio u Medak, što se vidi i po zaraslom groblju, dodao je.

"Nadam se da će ovo okupljanje patrijarha i velikog broja ljudi biti signal da se vrate", kaže Milošević.

 

 

 

 


 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading