UJEO VAS JE PAS KOJI NEMA VLASNIKA? Kome se obratiti i kako realizovati naknadu štete za pretrpljeni strah!
Foto: Shutterstock

U konsultaciji sa pravnikom pokušaćemo detaljno objasniti postupak naknade štete u slučaju ujeda psa lutalice.

Za Alo! dipl. pravnik Milena Stefanović Ilić objašnjava proceduru i ostale nedoumice vezane za ovaj ne toliko redak slučaj.

Prilikom ujeda psa lutalice može doći do materijane štete (npr. pocepana odeća) i nematerijalne štete u vidu pretrpljenih duševnih bolova, fizičkih bolova i straha. U ovim slučajevima nematerijalna šteta ima daleko veći značaj budući da je najčešće mnogo veća od materijalne štete.

- U poslednjih nekoliko godina osnovni sudovi primaju veći broj tužbi zbog ujeda pasa.

- Postoje dve situacije, situacija u kojoj vas napadne i povredi vlasnički pas i situacija u kojoj vas napadne pas lutalica.

-Za vlasničke pse odgovorni su njihovi vlasnici, lako je proverljivo ko je vlasnik dotičnog psa s obzirom da svaka veterinarska ambulanta besplatno ili uz minimalnu nadoknadu očitava čip pri čemu dobijate podatke vlasnika.

- Za pse lutalice odgovoran je grad. Od napred navedenog zavisi od koga ćete tražiti odštetu ukoliko vas je povredio pas - objašnjava naša sagovornica.

ALO SAZNAJE! Kako da deca spreme prijemni, a roditelji izbegnu paniku usled učestalih dojava o bombama - Alo.rs

Potrebno je pribaviti medicinsku dokumentaciju

- Vrlo je važno javiti se lekaru u što kraćem roku od ujeda kako bi se utvrdile i sanirale povrede.

Savet je da sa vašim nalazom i mišljenjem lekara i svom medicinskom dokumentacijom koja potvrđuje tok lečenja potražite savet advokata.

Ukoliko vas je napao vlasnički pas, advokat će sastaviti tužbu u kojoj će tuženi biti vlasnik psa. Ukoliko vas je napao pas lutalica, postupak će se pokrenuti protiv grada u kom se incident dogodio.

Psi lutalice su uglavnom obeleženi i čipovani tako da ih nije teško prepoznati - zaključuje Milena za Alo!

Iznenadna provera znanja za osnovce - Alo.rs

Naplata štete nakon ujeda

Nakon podnošenja tužbe sudu, u samom postupku, utvrđuje se visina nematerijalne štete, tj. utvrđuju se pretrpljeni fizički bolovi, a naročito njihova jačina i duševni bolovi zbog pretrpljenog straha, umanjenja životne aktivnosti i naruženosti, čiji će se stepeni utvrđivati u samom postupku. Na ova pitanja odgovoriće veštaci medicinske struke, na osnovu čega će sud dosuditi pravičnu novčanu naknadu.

Vremenski rok trajanja ovakve parnice je 3 do 5 ročišta

U Beogradu bi, na primer, to trajalo oko dve godine zbog opterećenosti sudova dok bi u manjim gradovima gde se ročišta češće zakazuju, parnica trajala znatno kraće.

Uz dosuđenu naknadu, sud bi obavezao tuženog da nadoknadi sve troškove postupka tužiocu što bi značilo da bi i usluge advokata, troškovi sudskih taksi i veštaka oštećenoj strani bile nadoknađene.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading