U IGRI JE "PITANJE OPSTANKA" Kako da deca spreme prijemni, a roditelji izbegnu paniku usled učestalih dojava o bombama
Foto: Shutterstock

Direktori osnovnih škola još nisu dobili nikakvo konkretno uputstvo od Ministarstva prosvete o tome na koji način će se postupati ukoliko tokom održavanja male mature školama stignu dojave o postavljenim bombama.

Na ovu temu razgovarali smo sa Vladimirom Jovićem, specijalistom medicinske psihologije, kliničkim psihologom, zaposlenim na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

Koliko ova situacija utiče na učenje i pripremu za polaganje testova?

- Utiče značajno. Zapravo, učenici u tom periodu polaganja prijemnih ispita su u posebnom mentalnom stanju. Stresogenost situacije prijemnog je sama po sebi izuzetna, ponekad nemerljiva. Utiče na sve pore njihovog zivota i porodice u kojoj zive. Utiče na njihova osećanja, a ovo posebno važi za emotivno preosetljive mlade. Utiče na nivo psihičke energije koju imaju na raspolaganju za ostale životne delatnosti. Na kraju, utiče na, što je najvažnije za samu izradu testova, na njihovoj sposobnost da se koncentrišu i fokusiraju na rad.

A pored toga imamo i ovu situaciju dojave o bombama gde se mladi osećaju posebno ugroženo jer sad je u igri i pitanje opstanka. Što nije njihova centralna tema u periodu pripreme prijemnih ispita, ali u ovim situacijama postaje - ističe Vladimir za Alo!

DECI POSLUŽILI SMRDLJIVU KAJGANU? Nastavlja se crni niz zaražavanja dece salmonelom na rekreativnoj nastavi i ekskurzijama širom Srbije - Alo.rs

Koliku ulogu igra strah?

- U navedenoj situaciji strah igra važnu ulogu. Ali,po definiciji, strah igra ulogu da nas pripremi od opasnosti koja je manje ili više poznata. Ono što je nevolja u ovoj situaciji, jeste da uz strah ide ruku pod ruku osećanje strepnje odnosno anksioznosti. Kao važnu preporuku za mlade i pouku iz ovoga možemo izvući da je jedan od načina da ih umirimo da ako su voljni da pričaju o tome - da im nepoznatu situaciju učinimo koliko toliko poznatijom i da im je približimo. Jer ovaj strah može da otvori pitanje: Od čega i za koga se mladi plaše?

Koliko utiče na psihu deteta činjenica da će biti okruženo policijom i zaključano u prostoriji? Koliko će to uticati na produktivnost?

- Policija može poslužiti za utehu i bezbednost, pod uslovom da postoji poverenje u društvo, što je individualna stvar i zavisi od deteta do deteta. Neko ko veruje u dobrobit društva i sistema i u dobrotu, generalno, sa manje strepnje i na lakši način moći će da podnese situaciju u kojoj se bude našao.

Strepnja svakako utiče na koncentraciju i na produktivnost. Motivacija je jako bitna, ona takođe može da opadne. Deca jednim delom neće biti mentalno prisutna i njihov um neće biti usmeren na zadatak - rekao je dr Jović za Alo!

Učenici se vraćaju nezadovoljni sa ekskurzija - Alo.rs

Kako da roditelji pripreme decu?

- Uslovno pravilo koje bi važilo za sve roditelje, što bolje budu približili ovu situaciju deci i učinili da im ovo postane koliko-toliko poznato, ne ostave ih u dilemama i pitanjima.

Deca imaju potrebu za odgovorima, a odrasli su tu da im pomognu u svemu tome. Adolescencija je sama po sebi krh period.

Roditelji-paničari?

- Isto kao u onoj dobro poznatoj situaciji predostrožnosti u avionu, roditelj je dužan da prvo sebi stavi masku sa kiseonikom, kako bi mogao da pomogne detetu. Tako da pre nego što počnu da se bave savetovanjem deteta, neka dobro preispitaju sebe i to kako ova situacija utiče na njih i na njihova osećanja. Neka sebi prvo pokušaju da osveste i razjasne situaciju - zaključuje Jović za naš portal.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Bojan Novi Sad

19.06.2022 11:39

Svaka čast za tekst. U pravu je čovek! Treba više da slušamo struku, inače, biće sve gore..