DRUGI SVETSKI RAT, NACISTI I HOLOKAUST: Kad je Adolfu Ajhmanu pre 60 godina otpočelo suđenje za ratne zločine, Jevrejima je omogućena sloboda govora
Foto: Printscreen/Youtube

Početkom 1940 dolazi na čelo tog tela u Berlinu, i kako je rat odmicao on je organizovao, i sproveo, prebacivanje i transport jevrejskog stanovništva u logore, ili u prvoj fazi u geta, ustanovljena u tu svrhu, gde je potom vršeno postupno uklanjanje svi onih koji nisu bili raspoređeni na rad.

Bila je to nepojmijiva industrija smrti kakvu istorija ranije nije upoznala. I kada je po okončanju rata svetskoj javnosti prikazan taj ogromni mehanizam užasa, sledilo je zaprepašćenje, čak i kod onih koji su prethodna saznanja već imali. Opšti utisak je bio da tako nešto do tada nije zabeleženo.

DRUGI SVETSKI RAT, NACISTI I HOLOKAUST: Kad je Adolfu Ajhmanu pre 60 godina otpočelo suđenje za ratne zločine, Jevrejima je omogućena sloboda govora

Foto: YadVashem

 

Ima, istina autora, poput recimo Emea Sezera, pisca i poznatog borca za dekolonizaciju, koji je bio uverenja da se to što je Evropa, s užasom, videla kao plod nacizma, zapravo prethodno već događalo u kolonijama.


Tokom sudskog procesa uglavnom se branio tezom da je samo izvršavao naređanja. I zaista, njegova neobična birokratska preciznost, i nedostatak elementarne ljudske empatije kada je bilo reči o transportima, tehničkim detaljima, kao i smrti hiljada ljudi, kao da ukazuju kako jedan mali čovek, koji bi u normalnim okolnostima bio verovatno neupadljivi službenik i uredan građanin, u potpuno poremećenim prilikama, kao sastavni deo mehanizma zla, može postati nepojmljiv zločinac.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading