ZAGRLJAJ LJUBAVI - PRAZNIK PRAVOSLAVLJA U BEOGRADU Vraćanje MPC pod okrilje SPC i zajednička liturgija
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

U zavetnoj crkvi srpskog naroda patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan zajedno će služiti Svetu liturgiju, čime će dogovor između dve crkve dobiti i duhovnu potvrdu.

Srpska crkva na liturgiji u Beogradu očekuje sve vladike dosadašnje nekanonske MPC, koji će se prvi put od 1967. godine učestvovati u bogosluženju sa episkopima SPC. Činom zajedničke službe i pričešća, uz simbolični bratski zagrljaj crkvenih poglavara i episkopa koji im saslužuju, kako objašnjavaju u SPC, biće definitivno uspostavljeno liturgijsko i kanonsko jedinstvo dve "sestrinske crkve".

Bivši francuski general: "Za njima plaču, a pozdravljaju bombardovanje Srbije nepravedno optužene za genocid"
- To će biti istinski veliki događaj, koji će obeležiti naše vreme. Velika rana na telu naše Crkve je na putu isceljenja. Dogovor koji je napravljen, tek zajedničkom liturgijom dobiće puni smisao - kažu u Srpskoj patrijaršiji.

U vrhu SPC čije je najviše telo - Sveti sabor - od ponedeljka okupljeno na svom prolećnom zasedanju u Beogradu, ne kriju zadovoljstvo ovakvim epilogom crkveno-političke podele, rođene u okvirima vrhuške komunističke Jugoslavije. Iako je Sabor SPC dao jasne naznake budućeg konačnog raspleta ovog raskola, otvorenih pitanja - nije malo.

- U direktnom razgovoru sa makedonskim episkopima biće rešen niz pravnih i crkveno-upravnih pitanja važnih za funkcionisanje buduće autonomne MPC. To se pre svega odnosi na njeno ustrojstvo, pitanje statusa episkopa, sveštenstva i hramova postojeće Pravoslavne ohridske arhiepiskopije Jovana (Vraniškovskog), koja je od 2002. godine delovala u jedinstvu sa SPC. Sačekaće se i odluka o poglavaru autonomne MPC - navode u SPC.

U crkvenim krugovima niko nema dilemu da predstojeći razgovori neće biti ni kratki, ni jednostavni, ali dosadašnji tok događaja ohrabrenje je za obe strane. Iz ugla Srpske patrijaršije, povratak u kanonsko jedinstvo - u status autonomne crkve - ključni je preduslov za početak dijaloga i o konačnom statusu MPC, koji za matičnu SPC više nije ni sporan, niti kontroverzan. Makedonska crkva je pod neuporedivo većim pritiskom tamošnje javnosti, koja u pomirenju i povratku pod okrilje crkvenog Beograda vidi kapitulaciju i izneverana očekivanja.

PATRIJARH SRPSKI NA PRVOM MESTU


Autonomni status koji je odobren dosad nepriznatoj Makedonskoj crkvi podrazumeva punu i nesmetanu unutrašnju samostalnost. To u praksi znači da će MPC biti potpuno nezavisna na svom kanonskom prostoru. U ovom trenutku nije jasno da li će ona obuhvatiti i eparhije u inostranstvu, za koje nisu dobili zeleno svetlo Vaseljenske patrijaršije. Buduća MPC biće obavezna da prihvati patronat Srpske patrijaršije, a na liturgijama će biti na prvom mestu pominjano ime patrijarha srpskog. Jedina preostala kanonska obaveza jeste preuzimanje svetog mira - bogoslužbenog ulja - sa blagoslovom poglavara SPC.

Tamošnji episkopi u tišini odbijaju napade i najavljuju da će ostati dosledni onome što je dogovoreno sa SPC. U Skoplju će danas biti održana sednica Svetog sinoda MPC, na kojoj će biti razmotrena situacija u svetlu odluke Sabora SPC. - Ovi dani nam sigurno nisu dati za međusobne optužbe, lov na veštice i nepotrebne svađe, već za zahvaljivanje Bogu što se vratilo kanonsko jedinstvo sa pravoslavnim svetom. Molimo Svetu Trojicu za mudrost pre nego što preduzmemo naredne korake - rekao je mitropolit Pimen iz MPC.

Mitropolit prespansko-pelagonijski Petar odluku SPC ocenjuje kao korak napred u odnosima dve crkve:

- Stvari za nas više se ne kreću unazad, već napred. Vaseljenska patrijaršija je naložila SPC da u okviru kanonskog akta i crkvenog predanja reši administrativna pitanja između dve crkve. Kada Patrijaršija u Beogradu reši ova pitanja, ne vidim šta bi moglo biti negativno u ovom procesu.

U javnosti Severne Makedonije spekuliše se da su se SPC i MPC već načelno usaglasile o punoj nezavisnosti MPC, koja će uslediti nakon najavljenog dijaloga. Status autonomne crkve, otud, doživljava se samo kao prelazna faza do pune autokefalije koju bi u slučaju pozitivnog ishoda trebalo da prizna celi pravoslavni svet.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading