DANAS ZASEDA KRIZNI ŠTAB Lekari traže propusnice 24 sata, na stolu predlog pooštravanja mera do kraja januara!
Tanjug

 Stavovi članova ovog tela su podeljeni, pa je neizvesno koja "struja" će biti u većini. Medicinski deo Kriznog štaba za ovakvo rešenje zalaže se još od kraja oktobra, kada su i uvedene kovid-propusnice za ugostiteljske objekte, a dr Predrag Kon, epidemiolog i član štaba, kaže da ne očekuje neke dramatične promene protivepidemijskih mera.

Za medicinski deo Kriznog štaba organizovanje koncerata na trgovima je neprihvatljivo, ali malo je verovatno da bi ovakve manifestacije sad mogle da budu otkazane.

- Ono što očekujem u ovoj situaciji je da se poštuju mere koje su na snazi. Koncerte na trgovima, a što je planirano, ne može da podrži nijedan epidemiolog, niti lekar iz Kriznog štaba. Jasno je da je pritisak veliki, smatra se da treba da se dopusti, ne mogu da prejudiciram - rekao je Kon. - Rizik je neuporedivo veći za one koji idu na ovakve manifestacije, a nisu vakcinisani, zaštićeni ili preboleli i ako nisu primili treću dozu. Nosite maske, bez obzira na to što na otvorenom to nije obavezno.

U epidemiološkoj slici nema značajnijih promena: među 13.574 testiranih, virus korona potvrđen je kod 1.249 osoba, dok je od posledica kovida za dan preminulo još 27 obolelih. Omikron soj, koji je brzo postao dominantan u zemljama gde je ranije otkriven, brzo može da pogorša epidemiološku sliku, pa lekari očekuju brže širenje infekcije posle novogodišnjih praznika.

STUDIJA O NIVOU ANTITELA

U Srbiji uskoro počinje velika nacionalna studija o efektu imunizacije protiv kovida, najavila je, za RTS, profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu LJiljana Marković Denić. Ona je za RTS navela da je slučajnim izborom odabrano 1.000 ispitanika iz 14 gradova, oni su dobrovoljno pristali da se kod njih prati dinamika antitela tokom godinu dana. Uzorci će se uzimati od prve vakcinacije u određenim razmacima i pratiće se kretanje broja antitela. Nosilac studije je Medicinski fakultet u Beogradu, a učestvuju INEP, "Batut" i domovi zdravlja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading