ZASEDA KRIZNI ŠTAB Kon unapred otkrio koje su moguće mere za Novu godinu i Božić
Alo/ Ilustracija

"Ne može da se kaže da sam mislio da će, prvo, imati ovakav potencijal. Ovo je prva pandemija izazvana korona virusom, to je definitivno u istoriji čovečanstva, a da će pri kraju 2021. biti ovakav intenzitet, nisam očekivao", kazao je član Kriznog štaba za RTS.

"Međutim, činjenica je da treba tu ubaciti sve ono što je razvoj doneo, i tehnologiju, i brze komunikacije, brzo reagovanje na nivou sveta, brzo dolaženje do vakcine, u smislu da je razvoj odranije korišćen, pa se brže došlo do vakcine. Sve to je razvuklo epidemiju, posledica toga je značajno manja smrtnost, a s druge strane i natezanje, produžavanje ove situacije", dodao je on.

"Globalni odgovor".

"Globalni odgovor je apsolutno neophodan, prisustvo virusa bilo gde na planeti obezbeđuje njegov opstanak, njegove mutacije, i vraćanje nazad. To je suština. Zato SZO i insistira na masovnoj imunizaciji čitavog sveta ravnomerno. Ako imate pojedine zemlje koje se sasvim solidno štite, sa visokim obuhvatom, i imate kontinent koji nije dosegao, tj. sada eventualno doseže dvocifren broj, vi ćete neprekidno imati virus koji cirkuliše i menja se, zato i jeste ovo globalni odgovor", naveo je epidemiolog.

ZASEDA KRIZNI ŠTAB Kon unapred otkrio koje su moguće mere za Novu godinu i Božić

Slika ekrana/TV Pink

 

On se osvrnuo i na to što nisu sve vakcine protiv koronavirusa priznate u svim zemljama sveta.

"Po Međunarodnom zdravstvenom pravilniku to nije nigde potpuno regulisano do kraja na ovaj način kako vi govorite i očekujete. Svaka zemlja ima regulatorna tela, bilo da su u zemlji, bilo da su naslonjena na neko regulatorno telo, kao Evropska medicinska agencija. Mi imamo domaću Agenciju za lekove, vrlo smo visoko razvijeni po tom pitanju, što je nama obezbedilo da imamo registrovanu i rusku i kinesku vakcinu, i ostale, samostalni smo, i to je sa naše strane dobro planiranje po meni", kazao je Kon.

"S druge strane, nije očekivano bilo da će u međunarodnim razmerama vakcine koje priznaju zemlje koje su članice UN i SZO biti nepriznate od drugih zemalja, to se desilo – moglo je da se pretpostavi, ali do sada ovakvih iskustava nije bilo", dodala je ona.

O merama u vreme pandemije 

"Ja mogu samo svoja iskustva da kažem, gotovo da ne postoji događaj u toku čitave pandemije o kom se nije promišljalo još 2006, uključujući politička previranja, potencijalni kriminal, zloupotrebe", naveo je Kon.

"Uglavnom su svi zakoni o vanrednim situacijama vezani za ministarstvo unutrašnjih poslova, tako i kod nas, to nije profunkcionisalo u toku ove pandemije, to samo pokazuje da nije dovoljno uvežbano, vežbanje i pripremanje, desk tjebl vežbanje, na stolu ili na terenu – takve pripreme su neophodne, inače ljudi ne znaju da se sve ovo što smo doživeli zaista može očekivati na samom početku prirodne katastrofe, ovo jeste prirodna katastrofa, nema razaranja kao u zemljotresima, poplavama", dodao je on.

Dr Kon se osvrnuo i na pojavu omikrona

"Dramatične neke promene zaista ne očekujem. Ono što očekujem u ovoj situaciji je da se poštuju mere koje su na snazi. Na trgovima što je planirano ne može da podrži nijedan epidemiolog niti lekar iz Kriznog štaba. Jasno je da je pritisak veliki, smatra se da treba da se dopusti, ne mogu da prejudiciram. Moram da kažem, rizik je neuporedivo veći za one koji idu a nisu vakcinisani, zaštićeni ili preboleli, ako nisu primili treću, postoji rizik. Nosite maske, bez obzira što na otvorenom nije obavezno. Neuporedivo se virus brže prenosi, četvorostruko brže za nedelju dana", istakao je epidemiolog.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading