Predsednik Vučić najavio dobre vesti: Stiže u Srbiju!
Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Vakcina „moderna“ je američka i rađena je po istovetnom principu kao „Fajzerova“ (RNA). S obzirom na to da se daje prilično dugo, baš kao i „fajzer“, rađena su obimna istraživanja, čiji je cilj bio da utvrde kolika je njena efikasnost.

VISOKA ZAŠTITA

Istraživači, predvođeni američkim Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), telom koje je najrelevantnije u SAD za pitanja zaraznih bolesti i vakcinacije, poredili su dva cepiva u studiji sprovedenoj na 5.000 zdravstvenih radnika u 25 država. Utvrdili su da je „Modernina“ vakcina 96 odsto efikasna u sprečavanju simptomatskih slučajeva kovida 19, dok je efikasnost „fajzera“ 89 odsto.

Iako oba cepiva i dalje pružaju visoku zaštitu od pandemije, jedno može biti efikasnije od drugog. Zdravstveni stručnjaci teoretišu o tome zašto postoji razlika, a neki od zaključaka su da je doza „moderne“ veća, te da više vremena između dve doze cepiva omogućava više vremena za stvaranje antitela.

U ovom trenutku, 221,9 miliona ljudi širom sveta primilo je bar jednu dozu „fajzera“, a 150,2 miliona je dobilo makar jednu dozu „moderne“, pokazuju podaci CDC.

Kanadsko istraživanje, rađeno u avgustu, obuhvatilo je ljude smeštene u domovima za stare. Među njima, četiri sedmice nakon druge doze „fajzera“, oni koji su primili tu vakcinu imali su 3,89 puta manje antitela od onih koji su primili „Modernu“ u isto vreme. Dalje, belgijska studija, takođe objavljena prošlog meseca, kojom je ispitano 1.600 radnika u jednoj velikoj belgijskoj bolnici, otkrila je da su oni koji su primili „modernu“ 2,65 puta zaštićeniji u pogledu antitela od onih kojima je dat „fajzer“.

- Naša je osnovna pretpostavka da cepiva deluju na sličan način, međutim, kako vreme prolazi ispoljavaju se razlike koje nisu prevelike, ali mogu biti veoma bitne - rekla je za „Njujork tajms“ dr Natali Din sa univerziteta u Atlanti, konstatujući da se ta razlika, iako nevelika, pokazuje u svim studijama, nezavisno od države u kojoj se to istraživanje radi.

NIVO ANTITELA

Naši virusolozi i imunolozi sa kojima smo juče razgovarali odreda su pozdravili činjenicu da će „Modernina“ vakcina u najkraćem roku biti dostupna građanima Srbije. Međutim, niko nije bio spreman da pod imenom komentariše rezultate po kojima je „moderna“ efikasnija od „fajzera“.

- Zaista je nezahvalno pričati o vakcini koja će tek stići kod nas. S obzirom na to da su rađene po istoj tehnologiji, pretpostavljam da „moderna“ i „fajzer“ daju slične efekte, odnosno proizvode sličan nivo antitela. Lično, mislim da je još rano za izvođenje zaključaka - rekao nam je jedan od stručnjaka iz Kriznog štaba.

96% efikasna moderna u sprečavanju simptomatskih slučajeva kovida 

89% efikasan fajzer gledano po istom kriterijumu

* rezultati studije sprovedene u 25 država

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (9)

Loading
TADEJ

28.09.2021 09:14

Vesti su odlične, i trebaju svi da se vakcinisu!

zaklina

28.09.2021 09:15

Svaka vakcina je od velikog značaja!

Тихана

28.09.2021 09:28

Још једно оружје у борби против короне. Браво.

Doca

28.09.2021 10:54

Dobro je sto cemo imati jos jednu vakcinu!

Jaca

28.09.2021 10:55

To je za svaku pohvalu, imacemo jos jednu vakcinu!

mima

28.09.2021 17:22

Jos jedna vakcina bice na raspolaganju nasim gradjanima!Vakcinom do pobede!

stevo

28.09.2021 18:03

Vakcinacijom do pobede nad koronom i povratku normalnom zivotu

Una

28.09.2021 18:48

Vest da u toku sledećeg meseca stiže i peta vakcina je svakako odlična vest , za sve one koji misle o svom , ali i tuđem zdravlju!

Ivana

28.09.2021 21:17

Predsednik Vučić je jedini koji radi na ekonomskom napretku i razvoju naše države, nijedan predsednik do sada ovoliko nije radio za našu državu i njene građane.Srbija se cela razvija i gradi, hvala predsedniku Vučiću na svemu.