VELIKI KAŠALJ
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako je istakla virusološkinja prof. dr Ana Banko, to je još jedna od posledica upornih i nesavesnih podsticanja sumnji u prevenciju zaraznih bolesti, te tendencioznog poigravanja sa savešću roditelja prema odlukama vezanim za zdravlje sopstvene dece.

- Za to vreme u bolnicama pate i umiru oni najosetljiviji i najmlađi. Jer neke od naših odluka, bili mi toga svesni ili ne, direktno utiču na osetljivost dece da se zaraze vrlo opasnim mikroorganizmima. Važno je ustanoviti koliko nas je zapravo čulo zvuk odojčeta obolelog od velikog kašlja, odnosno pertusisa - rekla je ona, pozivajući sve koji govore protiv vakcina da na Jutjubu puste snimak nekog deteta koje pati od ove bolesti.

VELIKI KAŠALJ

Foto: privatna arhiva

 

- Kašalj do zacenjivanja praćen gubitkom vazduha verovatno bi neretko bio bledi opis detetove agonije tokom borbe za dah. Kako smo onda došli do toga da svesno dovodimo najmlađe u rizik od obolevanja, od potencijalne patnje i smrti? - zapitala je ona.

Čak iako ne dođe do najtežih posledica, i simptomi blažeg oblika nisu jednostavni.

Pedijatar Saša Milićević kaže da se veliki kašalj izuzetno lako prenosi, dovoljni su razgovor i fizički kontakt, pa je jako važno deci redovno prati ruke.

- Nije loše da se fiziološkim rastvorom ispere nos. Treba stalno brisati nosić deci, ali maramice treba redovno bacati. Potrebno je voditi računa o dovoljnom unosu vitamina i pravilnoj ishrani, radi jačanja imunološkog sistema - kazao je Milićević.

VELIKI KAŠALJ

Foto: screenshot

 

Kako je naveo, vakcina protiv velikog kašlja nije doživotna i ona štiti 10 do 12 godina.

- Vakcina je jako važna, nema štetne efekte i, zapravo, da nema te vakcine, ogroman broj ljudi bi bio zaražen. Dakle, i vakcinisani mogu dobiti veliki kašalj, ali mnogo blaži oblik nego nevakcinisane osobe - rekao je Milićević. Testiranje u Beogradu

Testiranje radi potvrđivanja dijagnoze velikog kašlja sprovodi se radnim danima od 7 do 12 časova u Centru za mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u Beogradu, saopštio je taj institut. Za pacijente sa prebivalištem izvan Beograda uput mora overiti nadležna filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Bolest od 100 dana i tri faze

Veliki kašalj se nekada naziva i „bolest 100 dana“, koliko traju simptomi bolesti

- Iako bolest počinje nespecifično, nalik prehladi ili drugim respiratornim infekcijama, ona se i u ovoj fazi najlakše prenosi. Nakon prosečne inkubacije od 7 do 10 dana, inficiranu osobu u naredne dve nedelje karakteriše curenje iz nosa, kijanje, slaba temperatura i blagi povremeni kašalj. Kašalj postepeno postaje sve jači, da bi nakon pomenutog perioda počela druga, specifičnija faza bolesti. Tada već počinje sumnja na veliki kašalj jer pacijent može imati više serija ili paroksizama kašlja zbog poteškoća u izbacivanju guste sluzi.

VELIKI KAŠALJ

Foto: Shutterstock

 

Na kraju paroksizma, dug napor pri udahu obično je praćen karakterističnim visokim tonom zbog čega se bolest zove i magareći kašalj. Tokom napada pacijent može pomodreti. Između napada može izgledati potpuno zdravo. Sve pomenuto stišava se nakon više nedelja, nekada i 10-12, pa bolest često nazivaju i „bolest od sto dana”. Vakcinisani i stariji češće imaju blaže forme bolesti.

Uz bakteriju ubija

Najčešća komplikacija i uzrok većine smrtnih slučajeva kod velikog kašlja je sekundarno bakterijsko zapaljenje pluća. To znači dodatna infekcija drugom bakterijskom vrstom. Ovu komplikaciju dobije skoro svaka peta obolela beba mlađa od 6 meseci. Osim toga, slede i upala srednjeg uha, anoreksija, dehidratacija, hematomi i kile. Nastaju i neurološke komplikacije jer mozak ostaje bez kiseonika.

Prema rečima dr Olivere Ostojić, rukovodioca Dečje bolnice na institutu „Dr Dragiša Mišović“, vakcinacija je ono što zasigurno može obezbediti manji broj obolele dece i odraslih. Neumoljiva statistika

U Beogradu je 2021. registrovano dvoje obolelih od velikog kašlja, 2022. nije ih bilo, dok je u 2023. godini, zbog rasta broja obolelih, prijavljena epidemija. A već početkom ove godine, Gradski zavod za javno zdravlje beleži 492 obolela. Nova vakcina dogodine

Doktorka Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje, kaže da se nada da će se sledeće godine protiv velikog kašlja vakcinisati i deca u 8. razredu, kao i odrasli.

- Nadamo se, i tako piše u trogodišnjem programu imunizacije, da će se od sledeće godine vakcinisati deca i u 8. razredu, što je dobra stvar. Tada će biti dostupna i vakcina za odrasle - kaže dr Ivana Begović Lazarević. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading