Dve krajnosti: Poslove koje je danas lako i teško pronaći
Foto: Shutterstock

Ipak, u današnjim uslovima na tržištu rada, može nekada biti teško pronaći željeno zanimanje u datom trenutku. Još teže je uspostaviti balans između ponude slobodnih radnih mesta i tražnje za idealnim zaposlenjem.

Internet kapaciteti omogućili su razvoj kvalitetnih sajtova bogatih raspoloživim poslovima. Ono što je uvek aktuelno, jeste pretrega „posao Beograd“, ali je i broj dostupnih ponuda za zaposlenjem zaista raznovrstan i brojan. Ipak, za određena zanimanja je veoma teško pronaći angažovanje i slobodne kadrove, a za druge opet to je vrlo brzo i efikasno ostvariti.

Poslovi koje je danas lako naći

Ukoliko se traga za novim radnim angažovanjem, danas je znatno lako naći posao montera kablovske i satelitske televizije, bilo da su u pitanju Total tv paketi ili pojedinačne usluge. Razlog tome je veoma razvijen sistem pružanja televizijskih usluga. Sve je veći broj provajdera i operatera koji pružaju usluge gledanja omiljenih kanala putem satelita. Total tv paketi predstavljaju inovativnog operatera koji pruža ne samo usluge televizije, već i interneta, telefonije i brojnih njihovih kombinacija.

Sve je veći obim posla kvalitetnih instalatera, pa je potrebno da se angažuju dodatni kapaciteti – monteri i terenski radnici za satelitsku i kablovsku televiziju. Zbog toga je delatnost montera kablovske i satelitske televizije vrlo popularna, tražena i često zahteva angažovanje sve većeg broja radnika, bilo kroz kriterijum posao Beograd, ili neki drugi grad. Uz dostupne obuke i pravila struke, veoma lako se savladaju aktivnosti montiranja televizijskih i satelitskih uređaja.

Poslovi koje je danas teško naći

Za razliku od montera kablovskog i satelitskog operatera kao što su Total tv paketi, kod kojih je zaposlenje lako pronaći i zainteresovana lica jer imaju adekvatne obuke, skroz suprotan slučaj je sa juvelirima. Naime, kada je u pitanju posao juvelira, teško je u današnjem vremenu pronaći iskusnog i vrhunskog stručnjaka, koji već nema sopstvenu radnju ili angažovanje u drugoj zlatari. Svako voli da vidi najlepše burme belo zlato, tradicionalne i moderne komade nakita od srebra, koje jedino vrhunski juvelir može da kreira. Bavljenje zanatom u vezi sa kreiranjem komada od zlata, srebra i generalno raznovrsnog nakita, zahteva poseban osećaj za detalje, kombinovanje materijala i boja, kao i balans između svedenosti i upadljivosti.

Sigurno je da veliki broj parova danas bira burme belo zlato, a da bez juvelira nije moguće napraviti unikatan ili komad po njihovoj ličnoj želji i potrebama. Istovremeno, kao što je teško pronaći juvelira koji će burme belo zlato napraviti za tren, još je teže da mladi kadrovi u ovoj struci pronađu zaposlenje. Razlog je što najveći broj juvelirnica traži osobe sa bogatim prethodnim iskustvom, pa je broj raspoloživih mesta u manjem broju za nove kadrove bez prakse.

Dve krajnosti zaposlenja postoje u savremenom dobu, upravo zbog različitog stepena aktuelnosti određenih zanimanja, kao i pojedinačnih uslova za prijem u radni odnos. Uvek je tražen i popularan posao Beograd, ali je vrlo teško pronaći posao juvelira, za koje će burme belo zlato biti najlakši zadatak. Sa druge strane, monteri kablovske i satelitske televizije popularnih operatera, kao što su Total tv paketi, imaju uvek prostora za zaposlenjem, jer se njihov rad bazira na detaljnoj i temeljnoj obuci, pre nego na prethodnom iskustvu i znanju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading