ONI NE ČEKAJU NA POSAO! Sa ova 4 fakulteta u Srbiji idete pravo u radni odnos! Jedne traže i dok su na studijama
Shutterstock

O tome da li će nakon diplomiranja naći posao, studenti Saobraćajnog fakulteta ne moraju da brinu, jer je potreba za saobraćajnim inženjerima u Srbiji velika, tvrde na fakultetu. Već na prvoj godini studentima se pruža mogućnost da idu na praksu.

- Ja sam obavila praksu u Centru za istraživanje nesreća. Imamo konkurse koji se objavljuju, i mi se prijavljujemo sami. Tu su profesori da nas usmere, da nam kažu da li je to dobro za nas, da li možda negde drugde da konkurišemo, ako nas oni vide u drugom nekom svetlu i to je od velike pomoći, kaže studentkinja Saobraćajnog fakulteta Jana Kuljić.

Njen kolega Nemanja Dišić napominje da je bio u prilici da bira između avio-kompanija, aerodroma i još mnogih stvari koje su vezane za vazduhoplovstvo.

"Te prakse su veoma značajne za nas jer znanje koje smo stekli tokom četiri godine studiranja sada trajno ostaje u nama i mnogo je lakše kada nešto primenimo uživo, nego samo kada prođemo kroz teorijsku nastavu", naglašava Nemanja.

Svake godine Saobraćajni fakultet upiše 350 studenata, u roku završi njih oko 220, a već pri kraju studija počinju da rade u struci, kažu na fakultetu.

"Konkretno su to recimo autoprevozničke firme, kamionske firme za prevoz skladišta. ogromni distributivni centri, telekomunikaciona preduzeća, recimo kablovske televizije, apsolutno svi kablovski operateri, zatim sve što se bavi pakovanjem paketa. Taj ceo proces transporta, organizacije, pripremanje stvari za transport", ukazuje prof. dr Petar Mirosavljević, prodekan za nastavu na Saobraćajnom fakultetu.

Mašinci ne čekaju na posao

Ni mašinskih inženjera nema dovoljno, pa do posla nije teško doći. Gotovo svi koji završe Mašinski fakultet vrlo brzo se zaposle.

"Uglavnom taj posao nalaze sami, tako da je vrlo retko da se danas neko obraća za pomoć za posao, što je takođe dobra stvar. Prema našoj evidenciji, jako mali broj studenata Mašinskog fakuodlazi iz Srbije, većina njih radi kod nas", kaže prof. dr Vladimir Popović, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Građevinski fakultet godišnje od građevinskih kompanija dobije od 200 do 400 zahteva za zapošljavanje mladih inženjera.

"Već od četvrte godine studija naši studenti imaju priliku da se zaposle, a već nakon završene četvrte godine mnogi od njih zaista i rade. Poslodavci imaju razumevanja za studente koji tokom master studija paralelno i studiraju i rade. I nastavnici izlaze u susret tim studentima i omogućavaju da na efikasan način i pored rada završe svoje studije", ističe doc. dr Miroslav Marjanović, prodekan za nauku Građevinskog fakulteta.

I prošle godine najpopularniji su bili fakulteti koji školuju informatičare. U ovom sektoru 2016. godine radilo je oko 56.000 ljudi, a prošle godine 110.000, piše rts.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading