SRBI MASOVNO HRLE U BEOGRAD Jedna opština im je omiljena destinacija
Tanjug

Bilo je i onih koji su odlučili da zauvek napuste Beograd, pa je tako iz prestonice odseljeno 38.562 stanovnika. Kada se uporede brojke, ukupan migracioni saldo, tačnije odnos između broja doseljenih i odseljenih iznosio je 4.866 ljudi.

Međutim, u odnosu na prethodne godine, migracioni saldo beleži pad, odnosno u 2020. godini registrovano je 2.858 lica manje nego u odnosu na 2019. godinu kada je razlika između doseljenih i odseljenih iznosila 7.724.

Najviše pridošlica i ujedno najveći pozitivan saldo imala je opština Zvezdara sa 2.033 doseljenih stanovnika više u odnosu na odseljene, a za njom slede Zemun sa migracionim saldom od 1.129 žitelja i Palilula sa 879 stanovnika. Pozitivan migracioni saldo tokom prošle godine bio je u Barajevu, na Voždovcu, Vračaru, u Grockoj, Obrenovcu, Sopotu i Surčinu, dok je negativan zabeležen u Lazarevcu, Mladenovcu, Rakovici, Savskom vencu, Čukarici, Starom gradu i Novom Beogradu.

"Podaci pokazuju i da Novi Beograd ima mnogo doseljenih, ali još više onih koji su otišli, pa je njegov saldo negativan. Negativan bilans od centralnih gradskih opština ima i Čukarica, gde je bilo 3.528 doseljenika i 3.795 osoba koje su odlučile da se odsele iz ove opštine", objašnjavaju nadležni iz Sekretarijata za upravu, sektor statistike.

Podaci pokazuju i da su se Beograđani najviše selili iz jedne u drugu beogradsku opštinu i to skoro 62,2 odsto njih. Najveći procenat doseljenika bilo je u uzrastu od 25 do 34 godine, dok je u istoj starosnoj grupi bio i najveći broj odseljenih iz Beograda.

Tokom prošle godine 3.662 stanovnika naše zemlje starijih od 65 godina odlučila su da život provedu u prestonici, dok je isto toliko rešilo da glavni grad zamene nekim drugim.

Komentari (1)

Loading
Istinoljubac

31.07.2021 14:20

Kada turbo seljoberi zavladuju onda je ovako kao što je danas...bez kulture, stila, obzira, pa i ljudskosti. Lepo kaže Bora Čorba; kada čuje kolce da zasviri, praziluk mu iz dupeta viri!